Hlavní obsah

Skandál v divadle. Nazval bych je kompletními idioty, láteří světová trojka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrcholná akce v reprezentativním prostředí. Mistrovství světa ve snookeru tradičně probíhá v sheffieldském divadle Crucible. V pondělí průběh šampionátu narušili ekologičtí aktivisté. Podařilo se jim zničit jeden stůl, kvůli čemuž se pak musel upravit program turnaje. „Nikdy nevíte, co tihle lidé mohou ještě vymyslet, jestli nemají třeba zbraně,“ čílí se světová trojka Mark Allen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mistrovství světa ve snookeru narušili ekologičtí aktivistéVideo: sntv

 
Článek

Překvapivá akce vyšla jen napůl. Souběžně se hrály dvě partie na dvou stolech oddělených zástěnou. Na oba se vrhli ekologičtí aktivisté. Muž v triku s nápisem Just Stop Oil uspěl a na plátno i hrací koule vysypal oranžový prášek. Přerušil tak první frame zápasu Robert Milkins - Joe Perry.

Na vedlejší stůl, kde hráli Mark Allen a Fan Zhengyi, se vrhla žena. Rozhodčí a pořadatelé ji ovšem lapili, takže záškodnickou akci neprovedla.

Foto: Mike Egerton, ČTK/AP

Na takovém stole si už nezahrajeme! Robert Milkins a Joe Perry (vpravo) se nestačili divit...

„Nazval bych je kompletními idioty. Neměla by se jim věnovat žádná pozornost," má jasný názor Mark Allen.

„Pořádně jsem nevěděl, co se vlastně děje. Radši jsem se soustředil sám na sebe," líčí pro Eurosport světová trojka reprezentující Severní Irsko.

Zatímco Allen stačil večer svůj zápas dokončit a po výsledku 10:5 postoupit do druhého kola, vedle se už nehrálo. Pořadatelé si původně mysleli, že bude stačit stůl vyluxovat. Zjistili však, že se bude muset potáhnout novým suknem, proto musel být zápas Milkinse s Perrym odložen.

Aktivistická skupina Just Stop Oil zveřejnila na svém twitterovém účtu video z akce. Třicetiletého muže a dvaapadesátiletou ženu podle Sky Sport zatkla policie.

Skandál je pro experty velkým tématem. „Sport je pro demonstranty snadným cílem," poukazuje Barry Hearn, bývalý předseda World Snooker Tour.

Foto: Profimedia.cz

Klimatický aktivista narušil zápas MS ve snookeru.

„Už dlouho říkám, že bezpečnostní protokoly a kontroly při vstupu jsou příliš slabé," přisazuje si bývalý mistr světa Shaun Murphy v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live.

Věří, že pondělní incident by mohl změnit budoucnost tohoto sportu. „Snooker je snadno zranitelný. Říká se, že jednou z krásných věcí na Cruciblu je, že diváci v první řadě se mohou natáhnout a doslova se dotknout hráčů klidně i během hry. Teď jsme ovšem viděli realitu," říká Murphy.

Hearn dodává, že pořadatelé turnajů a promotéři se znovu podívají na zabezpečení, aby zjistili, zda není třeba provést nějaké změny, ale bude to obtížné. „Je také třeba jasněji definovat sankce jako odstrašující prostředek k zastavení dalších případných výtržníků," míní ještě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.