Hlavní obsah

Skvěle! Olympijský šampion z Tokia Jiří Lipták se stal podruhé mistrem Evropy

Jiří Lipták se stal podruhé mistrem Evropy ve střelbě na trap. Olympijský vítěz suverénně ovládl šampionát v kyperské Larnace, ve finále neminul ani jeden terč a navázal na zlato z roku 2019. Navíc Česku zajistil účastnické místo na příštích olympijských hrách 2024 v Paříži.

Foto: Česká mincovna

Olympijský vítěz v trapu Jiří Lipták se svou pamětní mincí.

Článek

"Jsem rád, že hned na první možný pokus jsem vystřílel pro Česko tzv. kvótaplac pro olympiádu. Dodá to klid pro další závody," řekl v telefonickém rozhovoru s ČTK Lipták.

Čeští brokoví střelci v této disciplíně drží už od roku 2017 evropskou medailovou sérii. Tu tehdy v Baku zahájil zlatý David Kostelecký a Lipták v ní pak pokračoval na každém dalším šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec Jiří Lipták během vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2021.

V Leobersdorfu 2018 byl třetí, o rok později v Lonatu triumfoval a loni v Osijeku přidal stříbro. Předloni se plánované mistrovství Evropy ve francouzském Chateauroux kvůli pandemii koronaviru neuskutečnilo. Celkem má Lipták z ME šest medailí (2-2-2), polovinu z nich vybojoval na Kypru: před deseti lety v Larnace byl druhý, první bronz si v roce 2008 přivezl z Nikósie. "Je to naše oblíbená destinace, loni jsem tady byl druhý při finále Světového poháru za Davidem Kosteleckým," připomněl Lipták další úspěch z Larnaky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní střelec Jiří Lipták v akci.

Lipták na Kypru vyhrál dvoudenní kvalifikaci, jako jediný se v ní dopustil pouze dvou chyb. Vladimír Štěpán byl dvanáctý, olympijský vítěz z Pekingu Kostelecký obsadil 41. místo.

Čtyřicetiletý brněnský rodák pak ovládl i svou semifinálovou skupinu, zatímco britský obhájce titulu Matthew Coward-Holley v té druhé neuspěl. Loni v Tokiu získal Coward-Holley za Liptákem a Kosteleckým olympijský bronz.

Ve čtyřčlenném finále Lipták trefil všech 15 úvodních terčů a měl jistou medaili. Do souboje o zlato s Rickardem Levinem-Anderssonem ze Švédska pak vstoupil s náskokem čtyř zásahů a radovat se tak mohl začít už po 31. přesné ráně. Bronz získal britský střelec Nathan Hales. "Je to podruhé, co se závody při nových pravidlech ukončily předčasně. Poprvé to bylo na Světovém poháru v Baku, kde jsem taky vyhrál," uvedl Lipták.

Mistrovství Evropy ve střelbě z brokových zbraní v Larnace (Kypr):
Muži:
Trap:
1. Lipták (ČR) 31,
2. Levin-Andersson (Švéd.) 25,
3. Hales (Brit.),
...
v kvalifikaci 12. Štěpán, 41. Kostelecký, 53. Vaněk, 54. Beccari (všichni ČR).
Ženy:
Trap:
1. Stancová (It.) 32,
2. Hallová (Brit.) 31,
3. Rossiová (It.).

Reklama