Hlavní obsah

Squashový šampionát se přesouvá na neurčito. Klidně ho odehrajeme v prosinci, říká šéf asociace

Praha

Nejprestižnější squashovou akcí roku je každým rokem v Česku mistrovství republiky. Letos ale není jasné, kdy se uskuteční. Původně měl šampionát začít 4. března v ostravském squashovém centru Fajne. Z důvodu koronavirové pandemie ale ale vše jinak a termín není pevně daný. „Náhradní datum jsme zatím nestanovili. Šampionát má pro nás největší prioritu – pokud uskutečnit jediný turnaj, tak tento," prohlásil Tomáš Cvikl, předseda České asociace squashe.

Foto: Irena Vanišová

Zatím poslední squashové mistrovství republiky vyhrál Dan Mekbib, mezi ženami triumfovala Anna Serme.

Článek

Ve sportovním centru Fajne se hrál šampionát už loni. Hráči si pochvalovali skvělé zázemí, fanoušci kvalitní videopřenosy... Také letos se mají nejlepší čeští hráči prohánět na kurtech v Ostravě. Jen není jasné, kdy k tomu dojde. Na vině je koronavirová pandemie, která v Česku neslábne. Kvůli vládním nařízení jsou všichni amatérští hráči odstaveni od tréninků, do kurtů mohou jen profesionálové.

„Naším cílem je šampionát v tomto roce určitě uspořádat. Nemůžeme si dovolit, abychom za kalendářní rok neznali nejlepší hráče, to se v historii squashe u nás ještě nikdy nestalo," poznamenal Cvikl. „Jsme připraveni v nejhorším případě udělat domácí šampionát klidně v prosinci. Samozřejmě tak, aby se ještě před ním odehrálo několik kvalifikačních turnajů."

Asociace je připravena splnit nejpřísnější hygienická opatření. Klíčové ale bude, aby se ho mohli zúčastnit také amatérští squashisté, což za současných podmínek není možné. „Mistrovské soutěže, kde jde o medaile, chceme odehrát. Nejde jen o dospělé, ale také o juniory, hráče do 23 let, kategorii Masters, ale také extraligu klubů," potvrdil Cvikl. Tituly mezi dospělými obhajují Anna Serme a Daniel Mekbib.

V loňském roce měla Česká squashová asociace pořádat ještě mistrovství Evropy. „Na tyto významné akci, která se přeložila, máme požádané peníze z Národní sportovní agentury. Stejně jako na Czech Junior Open, který se koná každoročně, ale v loňském roce to nešlo. Evropský šampionát bychom rádi odehráli v srpnu, jeden z největších juniorských turnajů Evropy pak třeba na podzim," upřesnil předseda České asociace squashe.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.