Hlavní obsah

Střelec Smetana získal na MS bronz ve vzduchové pušce, český tým přidal stříbro

František Smetana získal na mistrovství světa v Baku bronz ve střelbě ze vzduchové pušky. Porazili ho jen vítězný Švéd Victor Lindgren a druhý Číňan Jang Chao-žan. Družstvo ve složení Smetana, Jiří Přívratský a David Hrčkulák vybojovalo v týmové soutěži stříbro.

Foto: Olympijský tým/Matyáš Klápa

Střelci Jiří Přívratský (vlevo) a František Smetana (uprostřed) na archivním snímku.

Článek

Pětadvacetiletý Smetana postoupil z kvalifikace jako šestý a ve finále se záhy propracoval na třetí místo. Až osmnáctou střelou netrefil desítku, další zásah byl dokonce jen za 9,4 bodu, ale chyboval i jeho kazašský pronásledovatel Islam Satpajev. Smetana si pak pojistil bronz další desítkou a Satpajeva za sebou nechal o osm desetin bodu.

V další eliminaci už český reprezentant na nejlepší dvojici nestačil, přesto si připsal životní úspěch. Ve Světovém poháru je ve střelbě ze vzduchové pušky jeho maximem únorové šesté místo z Káhiry. Česku zajistil druhé účastnické místo v této disciplíně na olympijských hrách v Paříži, o první se loni postaral Přívratský.

"Druhý rok po sobě jsme na mistrovství světa získali účastnické místo na olympiádu, což znamená, že jsme opravdu silný puškařský tým. Potvrdili jsme to i stříbrnou medailí v družstvech, takže to pro mě byla ve vzduchovce hodně úspěšná soutěž," uvedl v rozhovoru pro Mezinárodní střeleckou federaci Smetana, jenž zaskočil reportéra svou výškou. "Jsem moc rád, že jsem před pár lety přešel z basketbalu, myslím, že se to vyplatilo," dodal rodák z Uherského Hradiště, jenž také studoval hru na violu na brněnské konzervatoři.

Přívratský obsadil v kvalifikaci 30. místo, Hrčkulák byl šestatřicátý. V soutěži družstev Češi prohráli jen s čínskou trojicí, která byla lepší o devět bodů a výkonem 1893,3 bodu překonala světový rekord. Bronz získalo Chorvatsko.

Družstvo skeetařů ve složení Jakub Tomeček, Tomáš Nýdrle, Miloš Slavíček obsadilo 12. místo, do odpoledního individuálního finále se nikdo z českých střelců nedostal. Tomeček byl se 122 body dvacátý.

Na posledním "velkém" MS všech střeleckých disciplín v Čchang-wonu v roce 2018 zůstala tehdejší seniorská výprava bez medaile. Ani loni v říjnu na puškařském a pistolářském MS v Káhiře se Čechům medaili vybojovat nepodařilo.

Mistrovství světa ve sportovní střelbě v Baku
Vzduchová puška
1. Lindgren (Švéd.) 251,3
2. Jang Chao-žan (Čína) 250,6
3. Smetana
...
v kvalifikaci 30. Přívratský, 36. Hrčkulák (všichni ČR)
Družstva
1. Čína 1893,3
2. Česko 1884,3
3. Chorvatsko 1883,5

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.