Hlavní obsah

Stříbro a bronz pro české barvy na Evropských hrách. Zazářili střelec Štěpán a pistolář Podhráský

Aktualizováno

Český střelec Vladimír Štěpán obsadil na Evropských hrách ve Vratislavi druhé místo v trapu. Bronz v rychlopalbě vybojoval pistolář Martin Podhráský, který navrch získal jako šestý český střelec účastnické místo na olympijských hrách v Paříži.

Foto: Ivana Roháčková

Pistolář Martin Podhráský s bronzem z Evropských her.

Článek

Sedmadvacetiletý Štěpán ve finále nestačil pouze na Maura De Filippise, se kterým prohrál o jedu ránu 31:32. Nenavázal tak na vystoupení ze semifinále, ve kterém italského soupeře o dvě rány porazil. De Filippis si kromě zlata zajistil i místo na olympiádě.

Štěpán do semifinále postoupil z pátého místa v kvalifikaci, která byla naopak konečnou pro druhého českého zástupce a majitele olympijského zlata a stříbra Davida Kosteleckého.

Devětatřicetiletý Podhráský nestačil ve Vratislavi jen na aktuální světovou jedničku Clémenta Bessagueta z Francie, který triumfem navázal na loňský titul mistra Evropy, a olympijského šampiona z roku 2016 Christiana Reitze z Německa.

Ve hře bylo stejně jako ve všech střeleckých disciplínách na multisportovní akci v Polsku jediné účastnické místo na OH 2024, ale oba přemožitelé českého střelce už v minulosti jedno získali. S Podhráským postoupil z kvalifikace mezi osm nejlepších také Matěj Rampula, ale v semifinále po přímém souboji s reprezentačním kolegou vypadl a byl klasifikován na sedmém místě.

Devětatřicetiletý Podhráský a o 16 let mladší Rampula v semifinále bojovali o olympijský "kvótaplac" s pouhými dvěma soupeři, protože polovina startovního pole už o něj usilovat nemohla. A shodou okolností oba rivalové - francouzský olympijský vítěz Jean Quiquampoix i italský exmistr Evropy Riccardo Mazzetti - v prvním semifinále neuspěli, takže už samotný postup do čtyřčlenného finále znamenal jistotu.

Oba čeští střelci se o něj shodou okolností utkali v poslední položce ve vzájemném souboji a šťastnější byl Podhráský, který udržel před Rampulou druhé postupové místo za suverénním Bessaguetem. Pak měl problémy se znovu zkoncentrovat. "Člověk to bral, že už má trochu splněno, ale tu medaili jsem chtěl. Taky ten začátek boje o medaile byl trochu horší, ale nakonec se mi povedlo zase trochu soustředit," svěřil se.

Dvaatřicetiletý Francouz potvrdil roli favorita i ve finále. Podhráský bojoval od počátku o bronz a získal jej ve vyřazovací čtvrté sérii, v níž na rozdíl od rivala Floriana Petera trefil všech pět terčů a o jeden zásah Němce předstihl.

Ztrátu na Bessagueta a Reitze už olympionik z Pekingu a Londýna, kde skončil sedmý, nesmazal, ale po devátém místě z Minsku a osmém v Baku získal první medaili na Evropských hrách a vůbec první cenný kov v seniorské individuální soutěži mimo Světový pohár, ve kterém dokázal dvakrát triumfovat už v roce 2011.

V seznamu českých držitelů účastnických míst Podhráský doplnil puškaře Jiřího Přívratského, Petra Nymburského a Veroniku Blažíčkovou a brokaře Jiřího Liptáka (trap) a Jakuba Tomečka (skeet).

Evropské hry v Polsku - sportovní střelba (Vratislav):
Muži:
Rychlopalná pistole:
1. Bessaguet (Fr.) 30
2. Reitz (Něm.) 38
3. PODHRÁSKÝ (ČR)
...7. RAMPULA (ČR)
Trap:
1. De Filippis (It.) 32
2. ŠTĚPÁN (ČR) 31
3. Levin Andersson (Švéd.),
...v kvalifikaci 23. KOSTELECKÝ (ČR)
Ženy:
Trap:
1. Rossiová (It.) 28
2. Mäkeläová-Nummelaová (Fin.) 26
3. Špotáková (SR),
...v kvalifikaci 9. HRDLIČKOVÁ (ČR)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.