Hlavní obsah

Super Bowl ovládli Kansas City Chiefs, k triumfu je dovedl Mahomes

Kansas City Chiefs vyhráli v Super Bowlu, finále zámořské NFL v americkém fotbalu, nad týmem Philadelphia Eagles 38:35 a získali třetí trofej Vince Lombardiho v historii klubu. O své výhře rozhodli šampioni v arizonském Glendale až v závěrečné čtvrtině, kterou vyhráli v poměru 17:8. Za nerozhodného stavu 35:35 rozhodl o triumfu Chiefs kopem z 27 yardů Harrison Butker pouhých osm sekund před koncem. Cenu pro nejlepšího hráče finálové bitvy (MVP) obdržel quarterback vítězného týmu Patrick Mahomes.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Hvězda finálové bitvy Patrick Mahomes z Kansasu s cennou trofejí.

Článek
Fotogalerie

Mahomes si sice v průběhu zápasu obnovil zranění kotníku, přesto dovedl tým k titulu a završil tak dokonalý ročník, ve které byl také zvolen nejlepším hráčem sezony. Stal se tak sedmým hráčem v historii a prvním od roku 1999, který získal cenu MVP za základní část, Super Bowl a cenu MVP Super Bowlu v jednom ročníku. Potvrdil tak pozici aktuálně nejlepšího hráče na světě.

"Je to M-V-Pat. Ani neumím popsat, co znamená pro náš tým. Opět předvedl něco neuvěřitelného," ocenil spoluhráče Travis Kelce. "Musíte makat, abyste si zasloužili slavit. A to my dnes udělali. A teď začíná party," dodal. "Patrick je MVP, víc není třeba dodávat. Dnes jasně ukázal, kdo je nejlepší," přidal trenér Chiefs Andy Reid.

Zápas začal zostra a oba týmy rychle skórovaly. Nejprve Philadelphia dotlačila míč za koncovou čáru po touchdownu Hurtse, Kansas City vzápětí ukázal svou hlavní zbraň, a to spolupráci mezi Mahomesem a Kelcem. Ten zachycenou přihrávkou na 18 yardů srovnal. Na začátku druhé čtvrtiny ukázal Hurts, že kromě běhání umí i pěkné přihrávky, a pasem přes téměř polovinu hřiště nahrál na touchdown A.J. Brownovi. Krátce na to ale Hurst udělal chybu, přišel o míč, který sebral Nick Bolton a doběhl s ním pro srovnání skóre.

Foto: Kirby Lee, Reuters

Radost hráčů Kansas City Chiefs.

Hurst však ukázal silnou psychiku a dvěma hezkými běhy v dalším útoku skóroval. Byl to už druhý běžecký touchdown v zápase, což se v historii Super Bowlu povedlo dosud jen v roce 1985 Jimovi McMahonovi.

Chiefs chtěli ještě do poločasu srovnat, Mahomes zariskoval a při jednom běhu ho obránce trefil do kotníku, který si quarterback Chiefs poranil v průběhu play off. Mahomes odkulhal ze hřiště s bolestivou grimasou. Eagles navíc ještě stihli úspěšným kopem Jakea Elliota zvýšit vedení. Mahomes do druhého poločasu nastoupil a hned připravil touchdown pro běžce Isiaha Pacheca. Elliot sice dalším kopem zvýšil na rozdíl šesti bodů, Mahomes ale znovu ukázal svou kvalitu. I s omezeným pohybem byl téměř bezchybný, přesnými krátkými přihrávkami zařídil touchdown pro Kadariouse Toneyho a Chiefs se na začátku poslední čtvrtiny dostali do vedení.

Philadelphii následný útok nevyšel, navíc se jí nepovedlo zastavit opět Toneyho, který během dlouhým 65 yardů dostal svůj tým kousek od koncové čáry a Mahomes přihrávkou na Skyye Moorea zařídil další touchdown. Hurts se ale v souboji hvězdných quarterbacků nechtěl nechat zahanbit a nejprve 45 yardů dlouhou přihrávkou na DeVontu Smitha posunul svůj tým těsně před koncovou čáru. Následně dotlačil míč pro touchdown a stal se rekordmanem Super Bowlu v počtu běžeckých touchdwnů od quarterbacka a zároveň vyrovnal rekord běžce Terrella Davise, který v roce 1997 také doběhl pro tři touchdowny.

Eagles pak místo kopu zahráli dvoubodovou akci a Hurts znovu donesl míč za čáru a srovnal tak skóre. Byl tak blízko tomu stát se hlavní hvězdou večera, ale to mu Mahomes nechtěl dopřát. I s bolavým kotníkem předvedl klíčový běh na 26 yardů a získal pro svůj tým výhodu. Tu pak ještě umocnili sudí přísným trestem pro Eagles za držení. „Bylo to držení. Opravdu jsem ho zatáhl za dres. Věřil jsem, že to sudí pustí," připustil autor zákroku James Bradberry.

Philadelphia vědoma si toho, že čas se chýlí ke konci, otevřela soupeři cestu za touchdownem, aby šla na míč a mohla srovnat. Jenže Jerrick McKinnon ukázal zkušenost a taktickou vyspělost a místo doběhu pro šest bodů pouze zaklekl a přerušil hru. Chiefs pak nechali utíkat čas a čekali na poslední sekundy, než kopem Butkera zápas rozhodli.

Poločasovou přestávku vyplnila v neděli večer superstar popu a R&B Rihanna. Barbadosko-americká zpěvačka představila v prestižní poločasové show hned několik svých největších hitů včetně písní jako Umbrella a Diamonds.

Rihanna se vystoupením na Super Bowlu vrátila na světová pódia po téměř pětileté přestávce. Pro svůj comeback si přitom nemohla vybrat velkolepější příležitost. Jenom v USA finále sleduje odhadem na 100 milionů diváků, přičemž vrcholu dosahuje sledovanost utkání právě o poločasové přestávce, kterou vyplňuje přibližně 13minutová show považovaná za vrcholné představení amerického zábavního průmyslu.

Super Bowl, finále ligy amerického fotbalu NFL v Glendale:
Kansas City Chiefs - Philadelphia Eagles 38:35.

Reklama

Související témata: