Hlavní obsah

Švédský mladík Möregard je po výhře nad veteránem Bollem ve finále MS

Devatenáctiletý švédský talent Truls Möregard se probojoval do finále mistrovství světa ve stolním tenisu v Houstonu. V semifinále zdolal 77. hráč světového žebříčku svůj idol Němce Tima Bolla po velkém boji 4:3 na sety, přestože úvodní dvě sady prohrál. O titul se Möregard utká se světovou jedničkou Fan Čen-tungem, který v čínském souboj porazil Liang Ťing-kchuna jasně 4:1.

Foto: Erik Williams, Reuters

Devatenáctiletý švédský talent Truls Möregard

Článek

Möregard se stal nejníže postaveným finalistou světového šampionátu v historii. Překonal Korejce Ču Se-hjuka, kterému patřilo 65. místo v žebříčku, když v roce 2003 prohrál v boji o titul s Rakušanem Wernerem Schlagerem.

Na cestě do finále byl medailista ze světových i evropských mládežnických šampionátů několikrát na pokraji vyřazení, ale pokaždé kritickou situaci zvládl. "Je jasné, že otočit pár zápasů vám pomůže zvednout sebevědomí. Každý zápas jsem si tady užil," citoval Möregarda švédský list Aftonbladet.

Poklona trenérovi

Pochvaloval si pomoc svého kouče Stellana Bengtssona, který se stal mistrem světa před 50 lety. "Jeho rady jsou neuvěřitelně užitečné a jsem mu moc vděčný. Nechtěl jsem tu skončit hůře než on v roce 1971," řekl Möregard se smíchem.

Švédsko má ve finále mužské dvouhry zastoupení podruhé za sebou. Předloni v Budapešti získal stříbro Mattias Falck po porážce s Číňanem Ma Lungem, který se stal mistrem světa potřetí v řadě. Do Houstonu Ma Lung, který je v žebříčku druhý za Fan Čen-tungem, překvapivě nepřijel.

Boll získal bronz stejně jako před deseti lety a ve 40 letech se stal nejstarším medailistou v historii mistrovství světa.

O titul v ženské dvouhře si zahrají světová dvojka Sun Jing-ša a čtyřka Wang Man-jü. Čína má v této kategorii obě nejcennější medaile na čtrnáctém MS za sebou a navíc stejně jako předloni získala i oba bronzy.

Sun Jing-ša útočí v Houstonu na všechny tři tituly. Společně s Wang Čchu-čchinem jíž získala zlato ve smíšené čtyřhře a je také ve finále čtyřhry žen. S dvěma se musela spokojit její přemožitelka z finále olympijských her v Tokiu a světová jednička Čchen Meng, kterou v semifinále dvouhry udolala čtvrtá nasazená Wang Man-jü 4:3 na sety.

Mistrovství světa jednotlivců ve stolním tenisu v Houstonu:
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Fan Čen-tung (1-Čína) - Liang Ťing-kchun (5-Čína) 4:1 (5, 4, 9, -8, 11)
Möregard (Švéd.) - Boll (8-Něm.) 4:3 (-8, -8, 6, 8, -10, 8, 5).
Čtyřhra - semifinále:
Karlsson, Falck (Švéd.) - Lin Kao-jüan, Liang Ťing-kchun (1-Čína) 3:0 (10, 8, 8)
Čang U-čin, Lim Jong-hon (10-Korea) - Togami, Uda (2-Jap.) 3:1 (-8, 4, 9, 7).
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Wang Man-jü (4-Čína) - Čchen Meng (1-Čína) 4:3 (-9, -7, 8, 6, -11, 8, 8)
Sun Jing-ša (2-Čína) - Wang I-ti (7-Čína) 4:1 (8, -3, 8, 6, 8).
Čtyřhra - semifinále:
Itoová, Hajataová (Jap.) - Čchien Tchien-i, Čchen Meng (Čína) 3:2 (9, -2, -10, 6, 7), Wang Man-jü, Sun Jing-ša (11-Čína) - De Nutteová, Ni Xia-lian (Niz.) 3:0 (4, 3, 12).
Smíšená čtyřhra - finále:
Wang Čchu-čchin, Sun Jing-ša (15-Čína) - Harimoto, Hajataová (11-Jap.) 3:0 (2, 5, 8).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články