Hlavní obsah

Trenéry roku jsou znovu zástupce juda Lacina a kouč basketbalistů Ginzburg

Ocenění Trenér roku v anketě Českého olympijského výboru (ČOV) a trenérské akademie po dvou letech znovu získali Petr Lacina, kouč dvojnásobného olympijského šampiona v judu Lukáše Krpálka, a trenér basketbalistů Česka Ronen Ginzburg. Vyhlášení ocenění, o němž hlasují výhradně trenéři, se netradičně uskutečnilo na závěr představení Ucpanej systém v Dejvickém divadle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg na archivním snímku.

Článek

Lacina, který je zároveň šéftrenérem české judistické reprezentace, dovedl Krpálka ke druhému olympijskému zlatu. Po úspěchu v kategorii do 100 kilogramů v Riu de Janeiro 2016 jeho svěřenec triumfoval v Tokiu i mezi nejtěžšími judisty. Pro basketbalisty byla splněným snem už samotná účast na olympijských hrách, k níž je dovedl trenér Ginzburg.

Vítězové v hlavní individuální a týmové kategorii jsou stejní jako za rok 2019, kdy se naposledy oceňovaly trenérské individuality. Loni dostali za rok 2020 cenu obecně "nezlomní trenéři", kteří motivovali své svěřence ke sportu v době koronavirové pandemie.

Trenérem objevitelem se tentokrát stal někdejší hokejový mistr světa a dědeček trojnásobné olympijské vítězky Ester Ledecké Jan Klapáč. Tato kategorie se vyhlašuje od roku 2013 a vyhledává první trenéry aktuálních osobností českého sportu.

O další čtyři členy se rozrostla trenérská Síň slávy. Byli do ní uvedeni Rudolf Černý, Svatopluk Žáček, Petr Topiarz a in memoriam Zdeněk Sláma. Atletický kouč Černý od roku 1994 působí na pražské Dukle, kde se specializuje na oštěp a víceboje. Největších trenérských úspěchů dosáhl s Barborou Špotákovou, kterou dovedl k olympijskému zlatu i bronzu a ke světovému rekordu.

Žáček je výraznou osobností českého boxu. Sám aktivně soutěžil, v roce 1977 byl bronzový na mistrovství Evropy. Do roku 2008 vedl českou boxerskou reprezentaci. Byl u olympijského stříbra Rudolfa Kraje v Sydney 2000 i dvou bronzových medailí Lukáše Konečného ze světových šampionátů 1997 a 1999.

Topiarz byl společně s Václavem Drbohlavem dlouhá léta trenérem mládeže v jachtařském oddílu TJ Tatran Praha. Jeho rukama prošly stovky dětí včetně účastnice dvou olympijských her Veroniky Kozelské Fenclové.

Sláma byl ragbyovým reprezentantem, pedagogem a také trenérem, který se po válce významnou měrou zasloužil o obnovení tradice vysokoškolského ragby. Trénoval také reprezentační mužstvo akademiků, které na Akademickém mistrovství Evropy v Itálii vybojovalo druhé místo. Mezinárodní ragbyová federace FIRA mu v roce 1977 udělila Medaili za zásluhy.

Od roku 2012 vstoupilo do trenérské Síně slávy 80 členů z 29 sportů.

Reklama