Hlavní obsah

Tým českých kordistů se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tým českých kordistů se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži. Účastnické místo si zajistil postupem do finále soutěže družstev na Světovém poháru v Tbilisi. Díky bodovému zisku čeští šermíři přeskočili v žebříčku Švýcarsko, které před závěrečnou kvalifikační akcí drželo poslední postupové místo a dnes skončilo šesté. V gruzínské metropoli se o úspěch postarala sestava Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr, který zasáhl až do finálového utkání. V souboji o zlato Češi podlehli Francii.

Foto: Profimedia.cz

Michal Čupr na archivním snímku

Článek

„Kluci si dnes na posledním kvalifikačním turnaji v Gruzii zajistili svoje místo na olympijských hrách v Paříži. Píše se historie a my jsme u toho,“ uvedl Český šermířský svaz na svém webu. Šermířský tým byl naposledy na olympiádě v Barceloně 1992, tehdy se kvalifikovali taktéž kordisté.

České družstvo, kterému před soutěží v Gruzii patřilo deváté místo ve světovém žebříčku, dnes porazilo Uzbekistán (45:23) a pak výše umístěné týmy v pořadí federace FIE Koreu (45:35), největší papírové favority z Maďarska (33:32) i Kazachstán (45:36). Proti Maďarsku se světovou jedničkou a úřadujícím mistrem světa Tamásem Mátém Kochem Češi prohrávali už 9:16, ale poslední čtyři vzájemné souboje vyhráli a o závěrečný obrat se postaral Jurka. Ve finále Češi nestačili na Francii, s aktuálními vicemistry světa prohráli 34:45. Čupr v sestavě pro závěrečný duel nahradil Berana.

Kordisté dosud vyhráli týmovou soutěž na SP jen v únoru 2017 ve Vancouveru, od té doby byli nejlépe třetí téměř přesně před rokem v Buenos Aires. V olympijském kvalifikačním období vybojovali třetí umístění v desítce - byli pátí v prosinci ve Vancouveru a osmí v únoru v Heidenheimu, k tomu obsadili i šesté místo na Evropských hrách v Krakově a osmé na mistrovství světa v Miláně.

V Paříži bude startovat v každé šermířské disciplíně jen osm týmů. Už v sobotu si účast v individuální olympijské soutěži zajistil dvaačtyřicetiletý Beran, který jako první český kordista uspěl v přímé kvalifikaci a navázal tím na fleretistu Alexandera Choupenitche, kterému se to letos podařilo už potřetí.

Reklama

Související témata: