Hlavní obsah

Univerzitní tým zakázal gesto svého maskota, připomínalo nadvládu bílé rasy

Sportovní tým z Nebraské univerzity v Omaze přistoupil ke změně loga s tradičním gestem „OK“, kterým na soutěžích a zápasech univerzitních lig v basketbalu, americkém fotbalu, volejbalu a dalších sportů zdravil fanoušky maskot známý pod jménem Herbie Husker. Vedení týmu ustoupilo tlaku osob ze skupin zabývajících se potíráním rasové nesnášenlivosti. Gesto „OK“ podle nich souvisí s nadvládou bílé rasy.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz, Profimedia.cz

Maskot Nebraské univerzity Herbie Husker

Článek

„Na problém s gestem nás upozornil náš dodavatel oděvů a další skupiny, a proto jsme se rozhodli jít s dobou a upravit logo našeho maskota," řekl agentuře AP zástupce univerzitního týmu.

Podle zámořských médií je symbol „OK" s týmem spojený od 70. let minulého století. V průběhu několika let ho prý ale ke své propagaci měly užívat i některé otevřeně rasistické skupiny.

Vedení univerzitního týmu se po apelu rozhodlo oficiální logo změnit. „Nechtěli jsme být nijak spojováni s něčím, u čehož by si někdo mohl myslet, že znamená bílou sílu," řekla místním médiím ředitelka brandingu Lonna Henrichsová.

Jak upozorňuje americká CNN, nezisková organizace Liga proti hanobení (ADL), která se zaměřuje na boj proti antisemitismu a monitoruje neonacistické skupiny v USA, gesto před nějakou dobou zařadila do své databáze nenávistných symbolů.

„Herbie bude nyní rukou dělat gesto jedničky ukazováčkem. Palec a ukazováček už nebudou tvořit ucelený kruh," vysvětlil změnu zástupce týmu.

Gesto v roce 2017 hojně využívali uživatelé diskuzního fóra 4chan, kteří se pomocí něj vysmívali americkým levicovým liberálům. Podle serveru TMZ ho později převzalo i několik ultrapravicových skupin.

Reklama

Související témata: