Hlavní obsah

Vysněná posila pro reprezentaci, zkušený Američan získal český pas

Velký úlovek. České baseballové asociaci se podařilo dotáhnout do konce několikaletou snahu o získání českého občanství pro Erica Sogarda, hráče se zkušenosti z MLB. Je tak vítanou posilou nově se tvořícího českého národního týmu pod taktovkou trenéra Pavla Chadima. Kouč byl také prvním, který mohl vysněné posile předat přímo v USA reprezentační dres.

Foto: baseball.cz

Zleva trenér reprezentace Pavel Chadim a Eric Sogard v dresu národního týmu na velvyslanectví České republiky ve Washingtonu.

Článek

Český baseball získal obrovskou posilu. Eric Sogard, profesionál působící v americké nejvyšší soutěži od roku 2010, v pátek poprvé oblékl český dres. Zatím nikoliv v zápase, ale pouze při přebírání českého pasu. Jedenáct sezon v Major League Baseball z něj dělá velice zkušeného hráče, který přinese své baseballové umění také do českého národního týmu.

Pětatřicetiletý Američan ve své kariéře vystřídal celkem šest týmů v MLB a v roce 2021 působil v Chicagu Cubs. Jeho matka se narodila a žila kousek od Prahy do roku 1968. Ve dvanácti letech emigrovala s jejími rodiči do Spojených států před ruskými okupanty. Nikdy nechtěla americké občanství, díky tomu Eric obdržel na velvyslanectví České republiky ve Washingtonu český pas.

Foto: baseball.cz

Podepsáno, Eric Sogard obdržel na velvyslanectví České republiky ve Washingtonu český pas.

Sogard nastoupil v nejlepší lize světa celkem do 815 zápasů a má na svém kontě přes 2000 nástupů na pálku. Český národní tým posílí ve vnitřním poli, kde by měl vést obranu.

Trenér Pavel Chadim přebral národní tým teprve v říjnu, ale už se může radovat z první výrazné posily. „Žádná posila nám medaili na mistrovství Evropy sama nevyhraje, ale Eric nám může výrazně pomoci. Jak na hřišti, tak také mimo něj. Jak jsem ho poznal, tak může být pro tým lídrem," pochvaluje si kouč.

Národní tým v letošním roce čeká kvalifikace na World Baseball Classic, která se odehraje v německém Regensburgu. Češi si zde zahrají o účast v hlavním turnaji neoficiálního mistrovství světa, na kterém by si zahráli poprvé v historii.

„Cílem je samozřejmě domácí mistrovství Evropy v roce 2023. Nebudou-li jeho povinnosti v MLB proti, mohou se na Erica fanoušci těšit už v Regensburgu," avizuje Chadim první Sogardův plánovaný start za národní tým.

Reklama