Hlavní obsah

WADA zařadí od roku 2024 tramadol na seznam zakázaných látek, marihuana zůstává

Aktualizováno

Světová antidopingová agentura WADA zařadí od roku 2024 na seznam zakázaných prostředků lék tišící bolest tramadol a po přezkoumání mezi nepovolenými látkami i nadále zachová marihuanu. Rozhodnutí oznámil výkonný výbor WADA na svém zasedání v Sydney.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Při užívání tramadolu hrozí podle zprávy poradní skupiny WADA vysoké riziko vzniku závislosti na opiátech a v mnoha zemích je proto kontrolovanou drogou. "Studie, které WADA zadala, rovněž potvrdily potenciál tramadolu zvyšovat fyzickou výkonnost," uvedla WADA ve zdůvodnění.

Naposledy se kvůli tramadolu dostal do problémů kolumbijský cyklista Nairo Quintana, jenž byl kvůli pozitivnímu testu dodatečně diskvalifikován z letošní Tour de France, na níž obsadil konečné šesté místo. Užívání tramadolu je od roku 2019 proti lékařským předpisům Mezinárodní cyklistické unie, dosud ale není považováno za doping.

O možnosti vyjmutí marihuany ze zakázaných prostředků se začalo znovu hovořit po kauze americké sprinterky Sha'Carri Richardsonové, která kvůli pozitivnímu testu přišla o start na loňských olympijských hrách v Tokiu. Drogu podle své obhajoby užila jen rekreačně po smrti své matky a od WADA dostala místo dvouletého jen tříměsíční distanc.

Ke zrušení zákazu marihuany ale nakonec nedojde, protože její užití podle WADA odporuje sportovnímu duchu. Hladina aktivních látek ve vzorku, která je potřeba k pozitivnímu testu v soutěži, je navíc stanovena tak, že odpovídá buď pravidelnému uživateli drogy nebo výrazně postiženému sportovci.

Reklama

Související témata:
Seznam