Hlavní obsah

Začíná evropský softbalový šampionát. Pálkař Klas bere jen zlato

Praha

Česko je softbalovou velmocí starého kontinentu. Vyhrálo poslední čtyři šampionáty, dvanáctkrát bylo ve finále a jen dvakrát z něj odcházelo poraženo. „Jsme zase dobře naladěni. Těší nás, že se turnaj vůbec uskuteční. Dlouho to vypadalo, že bude kvůli koronaviru zrušen," uvedl Mikuláš Klas po příjezdu do Ledenic, kde bude v pondělí rozehráno XV. mistrovství Evropy. Jeho pozice v reprezentaci se od poslední vrcholné akce změnila. Ještě před dvěma roky platil za naději, po radikální obměně kádru se musí zhostit role lídra. „Nedá se nic dělat. Už na to mám věk. Takový je koloběh týmu i života," usmál se 28letý pálkař.

Foto: Česká softballová asociace

Česko je softbalovou velmocí starého kontinentu. Vyhrálo poslední čtyři šampionáty, dvanáctkrát bylo ve finále a jen dvakrát z něj odcházelo poraženo. Pálkař Klas proto bere z ME jen zlato.

Článek

Češi do místa šampionátu dorazili 24 hodin před prvním duelem. „Žádné podcenění," odmítl Klas. „Příprava byla poctivá. Scházeli jsme se v Havlíčkově Brodě i v Praze v podstatě každý den," sdělil za členy národního týmu, kteří si v úterý „osahali" i hřiště v Ledenicích. „Vyhovuje nám. Příjemná je atmosféra městečka. Sálá z něj pohoda. Balzám na duši po hektické metropoli," líčil a doplnil, že totéž platí i pro Sezimovo Ústí, kde reprezentanti nastoupí k jednomu klání. Škoda, že v ochozech budou s výjimkou finálového dne chybět fanoušci. „To nás moc mrzí. Máme o to větší motivaci, slavit s nimi titul."

Pandemie covidu-19 má na Euro výrazný vliv. Jeho termín byl dvakrát odložen, stejně na něj nedorazí tři mužstva – Velká Británie, Belgie a Německo. Hrát se bude v lichém počtu a jen v jedné skupině. „Všechno a všechny chápeme, taková už je doba," řekl Klas, který nemá z nákazy obavy. „Opatření budou maximální. Navíc už je většina z nás očkovaná," popsal a ocenil práci českého realizačního týmu. „Koronavirus nás výrazně nezbrzdil. Po odstoupení Britů se navíc konkurence snížila. Jsem přesvědčený, že pro nás nepůjde o dramaticky těžký turnaj."

ME softbalistů v Ledenicích a v Sezimově Ústí
Pondělí
13.30 Francie – Česko
21.00 Česko – Izrael
Úterý
20.30 Česko – Švédsko
Středa
12.30 Chorvatsko – Česko
17.30 Slovensko – Česko
Čtvrtek
20.30 Nizozemsko – Česko
Pátek
20.30 Česko – Dánsko
Sobota
14.00 o 3. místo
17.00 finále

Rovněž los Čechům přál. Až po sérii s lehčími soupeři dojde na zápasy se spolufavority – Nizozemci a Dány. Ale nepředbíhejme. V úvodní den šampionátu hodinu a půl po poledni vyzvou vyslance galského kohouta. „O Francouzích téměř nic nevíme. Jen to, že za ně budou hrát dva Češi s francouzskými kořeny. Ty známe z extraligy," vzpomenul Klas účast Jana Janouška (Joudrs Praha) a Philliphe Drouota (Spectrum Praha). Jedno je jisté: ani jejich účast by neměla zaběhlé pořádky změnit. „Softbal ve Francii nedosahuje zdaleka takové úrovně jako u nás. Musíme je porazit."

Euro proběhne v kvapíkovém tempu, na výběry čeká osm klání během šesti dnů. Vysoké teploty, které nyní v Česku panují, mohou únavu ještě umocnit. „Tým je mladý, fyzičku máme všichni skvělou," našel Klas výhody generační obměny. Ta katapultovala do národního týmu devět nováčků. Největší porci zátěže budou tradičně vystaveni nadhazovači. „Na to jsme připraveni. Máme čtyři velmi kvalitní nadhazovače, plus dva další, kteří budou hrát v poli," objasnil borec, jenž v obraně nastupuje na pozici catchera.

Díky tomu zná do detailů psychologii hráčů na klíčových softbalových postech. Znalostí využívá při své parádní disciplíně – odpalu. „Snažím se přečíst nadhazovačovy a catcherovy myšlenky. Vytušit, co přiletí za typ nadhozu," vysvětlil Klas, jenž se spoléhá na rady analytika. Snad si nějaké homeruny schová na vyvrcholení turnaje. Ve čtvrtek Češi narazí na Nizozemce, o den později na Dány. Podle

předpokladů by si měli jedno z těchto utkání zopakovat v sobotním finále. „Nizozemce trápí problémy s nadhazovači. Občas někdo vyletí na pálce. Měli bychom je přehrát. Dáni nám mohou nadělat problémy. Na ně se budeme muset pořádně připravit i takticky," vypočítal mistr Evropy z roku 2016 a účastník tří světových šampionátů.

V tom vězí další motivace. Finalisté turnaje postoupí na mistrovství světa na Nový Zéland. I stříbrná medaile tak může být považována za úspěch. „Takhle já neuvažuji. Beru jen titul. Cokoli jiného je pro mě zklamání," zdůraznil Klas. Od přírody je tak nastavený, touží jen po výhrách – v přáteláku, na šampionátu i za velikou louží. Právě Spojené státy se rozhodl dobýt po jihočeské misi. „Letenky mám zamluvené na 7. července, ale zatím jde o velkou neznámou. Teď by mě do USA nepustili," dodal softbalista se smlouvou v Bear Bottom Lodge v Pennsylvanii. V tuto chvíli však příští angažmá neřeší. V hlavě nosí jen zlatý sen.

Reklama

Související témata: