Hlavní obsah

Soud definitivně ukončil spor v paralympijském hnutí

Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) je stále členem Českého paralympijského výboru (ČPV), a má proto nárok na část státních dotací. V odvolacím řízení o tom dnes rozhodl pražský městský soud. Vleklý spor mezi dvěma organizacemi sdružujícími tělesně handicapované sportovce trvá již přes pět let. Podle dřívějšího prohlášení předsedy Centra handicapovaných lyžařů Marka Duška například poškodil české sportovce na letošních paralympijských hrách v kanadském Vancouveru.

Foto: pro Sport.cz Václav Eybl

Šéf Českého svazu tělesně postižených sportovců Jan Nevrkla.

Článek

Pře obou sdružení začala v listopadu 2004. Předseda ČSTPS Jan Nevrkla tehdy oznámil, že organizace vystoupí z paralympijského výboru. Nelíbily se mu stanovy ČPV, jeho fungování bez valné hromady a voleb. Za nejasné považoval také jeho hospodaření a požadoval transformaci výboru. Grémium ČPV vystoupení svazu akceptovalo a sdružení téměř 3000 tělesně postižených sportovců od té chvíle nepovažovalo za svého člena. V důsledku toho sportovci přišli o milionové státní dotace.

Nevrkla ale později tvrdil, že šlo jen o výhružku ve snaze urovnat spory uvnitř hnutí. Podle jeho slov k faktickému zrušení členství nedošlo, což potvrdil v prosinci 2005 Obvodní soud pro Prahu 6. Pražský městský soud, ke kterému se odvolal ČPV, však dospěl k jinému názoru. Rozsudek obvodního soudu zrušil s tím, že se soudy nemohou vměšovat do vnitřních záležitostí občanských sdružení.

Případ se dostal k Nejvyššímu soudu (NS) a Ústavnímu soudu (ÚS). Podle posledního rozhodnutí NS z loňského října nemohlo zaniknout členství ČSTPS v paralympijském výboru jen na základě toho, že takový záměr ohlásil jeho předseda. Mohla o tom rozhodnout pouze valná hromada sdružení. Nejvyšší soud také na základě nálezu ÚS uvedl, že se i vztahy ve sdruženích musí za některých okolností zabývat soud. Tento verdikt byl pak pro dnešní rozhodování závazný.

"Jsem ohromně šťasten, že dnes soud rozhodl v náš prospěch. I když nám těch pět let vzalo dost úsilí, vyplatilo se věřit ve spravedlnost a nestrannost našich soudců," uvedl v tiskovém prohlášení Nevrkla. ČSTPS se nyní bude pod jeho vedením snažit v nadcházejících týdnech získat zpět dotace, které mu byly odepřeny, a jednat s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy o dalších možnostech podpory. "V současné době se stále staráme o více než 2000 členů," upozornil Nevrkla.

Reklama