Hlavní obsah

Ukrajinci na paralympiádě uctili památku krajanů padlých při ruské invazi

Ukrajinští reprezentanti dnes na paralympijských hrách v Pekingu uctili památku krajanů padlých při ruské invazi. V olympijské vesnici se shromáždili k minutě ticha.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinští reprezentanti v Pekingu volají po míru.

Článek

Zhruba třicítka sportovců a dalších členů výpravy rozvinula transparent s nápisem "mír pro všechny". Všichni také zvedli ruku zaťatou v pěst a řada z nich měla v očích slzy. Ženy měly na hlavách věnce se slunečnicemi.

"Bombardují naše děti a ženy, nemůžu tomu uvěřit," řekl agentuře AFP třesoucím se hlasem zlatý medailista z biatlonu Hryhorij Vovčinskij. "Musí to skončit. Hned," přidal třiatřicetiletý závodník.

"Tahle minuta je o tisícovkách lidí, včetně žen a dětí i tělesně postižených, na Ukrajině. Jestli je lidstvo civilizované, tak takhle válka musí skončit. Lidé, ženy a děti si zaslouží žít, ne umírat," přidal šéf ukrajinské výpravy Valerij Suškevič.

Hlavní trenér Andrij Nesterenko je stejně jako dalších sedm členů týmu z Charkova, který je pod těžkou raketovou palbou. Kouč počítá s tím, že se do rozbombardovaného města už nevrátí.

"Myslím, že ruští vojáci nejsou lidé. Jsou to zvířata. Rozstříleli školy i nemocnice... Potřebujeme vaši pomoc teď, ne později. Slušně vás prosím, uzavřete nebe nad Ukrajinou," prohlásil Nesterenko.

Navzdory velmi těžké situaci se ukrajinskému týmu na paralympijských hrách, kde Rusko a Bělorusko kvůli invazi nesmějí startovat, výsledkově daří. V medailové tabulce mu patří třetí místo se ziskem šesti zlatých, osmi stříbrných a pěti bronzových medailí. Vede domácí Čína (10-9-13) před Kanadou (7-2-7).

Reklama

Související témata: