Hlavní obsah

Netradiční podpora Ukrajině! A Ovečkin se sklopeným zrakem jen zíral do ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ho zabraly kamery, se sklopeným zrakem zíral do ledu a hlavu nezvedl. Těžko říct, jak se hokejový útočník Washingtonu a velký podporovatel ruského prezidenta Vladimira Putina Alexandr Ovečkin musel cítit, když před zápasem v Edmontonu poslouchal kanadskou státní hymnu, kterou ukrajinský sbor Vítr zazpíval na podporu válkou zasaženého ukrajinského lidu v angličtině a ukrajinštině.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský sbor zazpíval před zápasem Edmontonu s Washingtonem kanadskou státní hymnu v angličtině a ukrajinštině.

Článek

Za poslední týdny už se v nejslavnější hokejové soutěži světa nejednou přihodilo, že před zápasem zazněla i ukrajinská hymna. Jenže vždy šlo o případy, kdy proti sobě nastoupily týmy z Kanady.

Ve středu však proti sobě stály kanadský Edmonton a americký Washington a regule NHL umožňují před zápasem jen dvě hymny. A tak to pořadatelé zápasu vyřešili netradičně.

Odhaduje se, že v Kanadě žije zhruba 1,4 milionu lidí ukrajinského původu, což je více než v jakékoli jiné zemi po Ukrajině a Rusku. Nejvyšší koncentrace je v oblastech Edmontonu a Winnipegu. V provincii Alberta, která má zhruba 4,5 milionu obyvatel a jejíž je Edmonton hlavním městem, žije přibližně 345 tisíc lidí s ukrajinskými kořeny.

Foto: AMBER BRACKEN, ČTK/AP

Ukrajinská vlajka za washingtonskou střídačkou, na níž sedí ruský kapitán Capitals Alexandr Ovečkin.

Proto Oilers moc stáli o to, aby zápas proti Washingtonu, za který kromě Ovečkina nastoupili i jeho krajané Samsonov, Orlov a Kuzněcov, měl i ukrajinskou stopu.

V hledišti proto byly k vidění ukrajinské vlajky, jedna z nich přímo za střídačkou Capitals. Rogers Arena se před zápasem přebarvila do modré a žluté barvy. Unikátem však byla kanadská hymna zapěná ukrajinským sborem Vítr v angličtině a ukrajinštině.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Ukrajinské vlajky v hledišti edmontonské Rogers Place.

A zatímco sbor sklidil od více než 16 tisíc přítomných fanoušků potlesk, Ovečkin, který dosud stále neodsoudil Putinovu agresi na Ukrajině, se zejména v úvodu utkání dočkal od diváků bučení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.