Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Bayern si na sedmou korunovaci v řadě musel nechat zajít chuť! Oslavy se jen odkládají, zůstal klidný trenér

Praha

Titul německého šampiona za sezonu 2018/2019 ještě nemá majitele! Fotbalisté Bayernu Mnichov totiž během víkendu jen remizovali v Lipsku, a tak pořád žije naděje druhého Dortmundu, že na poslední chvíli sesadí bavorského soka z první příčky.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Lipsko - BayernVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

 
Článek

Bayern má nicméně i přes zaváhání v Lipsku komfortní pozici, protože drží dvoubodový náskok, a navíc má výrazně lepší rozdíl ve skóre, které by v případě bodové rovnosti přisoudilo titul právě mnichovskému výběru. „Pokud budeme hrát v sobotu proti Eintrachtu Frankfurt stejně jako v Lipsku téměř jistě se staneme německými šampiony," prohlásil sebevědomě Karl-Heinz Rummenigge, předseda klubového představenstva Bayernu Mnichov. Ten potřebuje získat bod a bude slavit.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Konrad Laimer z Lipska (vpravo) v souboji s Matsem Hummelsem z Bayernu.

LIPSKO - BAYERN MNICHOV 0:0 - Mnichovský gigant snil o mistrovském juchání na znamení sedmého titulu v řadě, jenže si musel nechat zajít chuť. Bayern měl sice v Lipsku převahu, jenže prosadit se nedokázal. A když Goretzka pět minu po půli dokázal dopravit míč do sítě domácí branky, byl v ofsajdu. „Byli jsme skvělí v defenzivě. V útočné činnosti všechno neladilo, chybělo trošku více harmonie," věděl Ralf Rangnick, trenér Lipska. „Chvíli nám trvalo, než jsme se dostali do tempa. Ale pak jsme zápas ovládali a jen gól chyběl k potvrzení naší převahy. Oslavy titulu byly odloženy, nikoliv zrušeny," prohlásil bez známky napětí Niko Kovač, trenér Bayernu. Ten potřebuje k pečeti na korunovaci bod z příštího duelu s Frankfurtem, protože má výrazně lepší skóre.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Dortmund - DüsseldorfVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

DORTMUND-DÜSSELDORF 3:2 - Naděje Dortmundu na zisk mistrovského titulu stále plápolá. Trenér Borussie Lucien Favre udělal v sestavě po předešlé remíze v Brémách dvě změny. Düsseldorf hrál při vědomí jistoty záchrany nebojácně. Dortmund dvakrát vedl a hodně trnul při penaltě Lukebakia, jenže ten ji nevyužil. V závěru měl Dortmund v hlavách zřejmě více vývoj duelu v Lipsku, kde Bayern jen remizoval, a tudíž šance Borussie na titul zůstaly zachovány. I přes turbulentní vyvrcholení bitvy, kdy domácí nejprve navýšili náskok, aby vzápětí hosté dohrávající přitom v deseti znovu korigovali. „Musíme hru lépe kontrolovat," posteskl si nad dramatem Lucien Favre, trenér Dortmundu. „Teď už nám nezbývá, než jen vyhrát v Mönchengladbachu a doufat, že Bayern klopýtne," vyhlížel vyvrcholení soutěže Favre.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Hoffenheim - BrémyVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

HOFFENHEIM-BRÉMY 0:1 - Hoffenheim prohrál doma podruhé za sebou. Před čtrnácti dny byl nad síly týmu s českým reprezentantem Pavlem Kadeřábkem Wolfsburg, v neděli pak Brémy, v jejichž brance opět čaroval Jiří Pavlenka. Pro trenéra Juliana Nagelsmanna šlo o loučení s domácím publikem v Hoffenheimu, protože po sezoně zamíří do Lipska. „Hráli jsme výborně a před poločasem dostali skutečně velkou šanci skórovat, jenže místo toho jsme si dali prakticky vlastní gól. Po pauze jsme měli dvě či tři vynikající příležitosti, ale efekt byl nulový," smutnil Nagelsmann. „Sedmdesát minut jsme se bránili, v posledních patnácti minutách hráči bojovali doslova vášnivě za udržení vedení," chválil tým za nasazení a obětavost Florian Kohfeldt, trenér vítězných Brém.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Norimberk - MönchengladbachVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

NORIMBERK - MÖNCHENGLADBACH 0:4 - Domácí se rozloučili s bundesligou na domácím hřišti vysokou prohrou, neboť proti Borussii bojující o účast v Lize mistrů neměli sebemenší šanci. Zvláště, když ze Stuttgartu přicházely zprávy, že tam Wolfsburg přílišný odpor neklade, takže Norimberku se vzdaluje i teoretická naděje na šestnáctou příčku, a tudíž možnost bojovat v baráži. Nakonec z toho byl čtyřbrankový výprask a pád na poslední příčku v tabulce. „Je to pro nás velice hořké. Ale pokud uhrajeme v třiatřiceti zápasech jen devatenáct bodů, bundesligu si nezasloužíme," nehledal pro pád do druhé bundesligy omluvu domácí kouč Boris Schommers.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Hannover - FreiburgVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

HANNOVER - FREIBURG 3:0 - Ani Hannoveru nebylo vítězství v předposledním kole nic platné, pouze si vyměnil místo s Norimberkem. Sestup ho však nemine. Osmatřicet tisíc diváků však v posledním domácím střetnutí ocenilo, jak svěřenci trenéra Dolla bojovali, a nakonec získali zaslouženě tři body. „O našem sestupu se rozhodlo dávno před tímto zápasem, přesto panovala na stadionu skvělá atmosféra a my cítili povinnost rozloučit se s bundesligou vítězstvím," nechal se s hořkostí v hlase slyšet trenér Thomas Doll, který měl Hannover v nejvyšší soutěži zachránit, ale úkol nezvládl.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Augsburg - HerthaVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

AUGSBURG - HERTHA 3:4 - Domácí, v jejichž dresu odehrál třiasedmdesát minut český záložník Jan Morávek, měli fantastický vstup do zápasu a rychle se ujali vedení Hahnem, jemuž gólovou přihrávku naservíroval právě český legionář. Jeho Augsburg třikrát vedl, ale nebylo to nic platné. „Způsob, jakým jsme bránili, byl prostě neuvěřitelný. Musím přiznat, že pro letní přestávku nás v defenzivní činnosti čeká hodně práce. Můj poznámkový blok po tomto duelu je zase výrazně popsanější," lamentoval Martin Schmidt, trenér Augsburgu. Alespoň remízové loučení s domácím prostředím Morávkově týmu překazil Kalou, který v nastavení chladnokrevně proměnil pokutový kop. „Prvních dvacet minut nebylo z naší strany dobrých. Augsburg hrál elegantně, ukazoval sílu. Po přestávce jsme se ale výrazně zlepšili, drželi míč a myslím, že naše vítězství bylo zasloužené," přemítal Pal Dardai, kouč Herthy.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Stuttgart - WolfsburgVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

STUTTGART - WOLFSBURG 3:0 - Stuttgart potřeboval k jistotě účasti v baráži o udržení mezi německou fotbalovou elitou tři body. Hosté usilující o start v Evropské lize měli v první půli mírnou převahu, jenže těsně před poločasem tečovaná rána Castra zapadla do sítě. Klubu pyšnícímu se pěti mistrovskými tituly přinesl gól klid, a tak domácí v druhé půli byli mnohem více iniciativnější a živější, tudíž zaslouženě slavili vítězství. „Výkon proti Wolfsburgu představuje vzor pro další duely. Potřebujeme fanoušky! Potřebujeme stejně hladový tým, který je doslova chamtivý po úspěchu. Jedině tak můžeme naplnit nás cíl v podobě záchrany," burcoval mužstvo Nico Willig, jehož Stuttgart čeká v posledním kole vystoupení na hřišti Schalke, a pak baráž s Paderbornem či Unionem Berlín. „I přes prohru nám zůstala šance na Evropskou ligu. Musíme si tudíž zachovat pozitivní přístup," nabádal Bruno Labbadia, trenér Wolfsburgu.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Frankfurt - MohučVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

FRANKFURT - MOHUČ 0:2 - Domácí borci v honbě za místenkou pro Ligu mistrů potřebovali vyhrát. Jenže k duelu nastoupili po čtvrtečním představení v semifinále Evropské lize, kde neúspěšně bojovali s Chelsea o postup do finále. Hráči Frankfurtu postrádali čerstvost, únava z odvetného duelu na mezinárodní scéně byla jasně patrná. „Náš výkon byl velmi dobrý. Zejména během první půle jsme domácí přehrávali," lebedil si Sandro Schwarz, trenér Mohuče. „Propásli jsme velkou příležitost, protože naši rivalové v boji o Ligu mistrů zaváhali. Je to nepříjemné, děsně mě to štve. Teď už není situaci v naší režii," posteskl si Adi Hütter, trenér Frankfurtu, jehož tým hraje poslední duel soutěže na půdě Bayernu Mnichov.

Sestřih utkání 33. kola německé fotbalové bundesligy: Leverkusen - SchalkeVideo: DIGI Sport, DIGI Sport

LEVERKUSEN - SCHALKE 1:1 - Domácí poslali na trávník stejnou sestavu, která v minulém kole deklasovala 6:1 Frankfurt. Jenže v defenzivě skvělé Schalke ukázalo, že je skvěle nachystané. Ambice Bayeru tak utržily těžký direkt. A to ještě hostující Caligiuri po přestávce za stavu 1:1 neproměnil pokutový kop. „Jsem zklamaný z našeho výkonu v druhém poločase. O Ligu mistrů by hráči měli bojovat jinak. Máme jistotu startu v Evropské lize, což byla naše priorita pro sezonu. Ale musíme udělat vše, abychom uspěli v Berlíně a zajistili si účast v Champions League," říkal rozmrzele Peter Bosz, trenér Leverkusenu. „Do přestávky jsme nehráli moc dobře, nedařilo se plnit naše záměry, což bylo dáno i kvalitou Leverkusenu. Ale po pauze jsme ukázali větší agresivitu, důraz a zaujetí, tudíž jsme se dočkali zasloužené odměny," měl jasno Huub Stevens, trenér Schalke.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.