Hlavní obsah

GLOSA: Postačí Malíkovi projevený pud sebezáchovy, nebo bude konat? Tedy, pokud k tomu bude Berbr svolný

Pud sebezáchovy zafungoval. Musel, protože Chovancova komise rozhodčích si potřebovala smýt z rukou barážové křivdy napáchané těmi, které k řízení zápasů o ligové bytí a nebytí vybrala. Těžko soudit, zda opravdu s přesvědčením, že je Matějček, Nenadál, Berka a Ardeleanu odsoudcují férově a objektivně, jak nyní místopředseda Wilczek argumentuje, nebo naopak se záměrem, že jde o ty pravé, kteří předem dané zadání splní.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kapitán Jihlavy Lukáš Vaculík si ostře vysvětluje po zápase s hlavním rozhodčím Martinem Nenadálem jeho výkon.

Článek

Tedy že třeba Karviné vynahradí křivdy na ní páchané v závěru nadstavby.

Nebo že Brnu dají na srozuměnou, že mu nenáleží spekulovat, natož dávat fotbalovému národu na vědomí, že takoví Bohemians by byli na cestě za návratem do ligy rozhodně přijatelnějším protivníkem než v zákulisních tazích a vazbách mnohem protřelejší Starkova Příbram.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

 Michal Paták ještě coby sudí, teď už ovšem pravá ruka příbramského bosse Jaroslava Starky.

Zvlášť, když tamní boss má k ruce někdejšího sudího s tuze pošramocenou pověstí Michala Patáka, kterého Chovancův polský předchůdce Listkiewicz okamžitě po své inauguraci do funkce předsedy z listiny rozhodčích vyřadil pro nedostatek důvěry.

Teď totéž potkalo Matějčka s Nenadálem, kteří vynesli smrtící ortel nad Jihlavou. A ke všemu tak nešikovně, jako to dělával právě Paták nazývaný ve fotbalových kruzích Řezníkem z Horní Břízy.

Neodpískaná penalta proti Karviné, žlutá karta místo červené pro karvinského Kriváka, ba dokonce ztráta paměti při vyplňování zápisu o utkání, kde se mělo objevit, že karvinský Smrž spatřil žlutou, to byly tak okaté a diletantské chyby, že je komise rozhodčích přehlédnout nemohla. Natož aby je přikryla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Petr Ardeleanu.

To Ardeleanu je jiný pašák. Na Hané si sice při pohárovém finále MOL Cupu počínal také jako řezník, který se přece nebude s nějakou Ostravou párat, ale z diletantských chyb se poučil. Nebo si možná vzal k srdci moudra svých starších kolegů, kteří s gustem vykládali, že není kumštem podříznout jedno mužstvo vymyšlenou penaltou, neodpískaným pětimetrovým ofsajdem nebo neuznáním regulérního gólu, ale že opravdovým uměním je odřídit zápas tak, aby mužstvo prohrálo, ale po zápase přišlo, a ještě mu poděkovalo. Vždyť přece stačí ho systematicky deptat, psychicky decimovat, k ničemu ho nepouštět.

Brno sice nepřišlo a Ardeleanuovi po příbramské barážové odvetě neděkovalo, na rozdíl od ostravského Baníku však na žádný jeho evidentní omyl poukázat nemohlo. Argumentace tendenčností Ardeleanuových verdiktů, chybně posouzeným faulem v samém závěru zápasu, zkrácením nastaveného času o dvě tři minuty či „chytrým" posuzováním sporných momentů sice na komisi zapůsobila, ale jen ve spojení s excesy, kterých se tachovský sudí dopustil pouhých jedenáct dnů před tím v Olomouci při pohárovém finále.

Trenér Jihlavy Radim Kučera po barážovém utkání s Karvinou.Video: FC Vysočina Jihlava

Proto i nad ním vynesla ortel, neboť i v tomto případě pud sebezáchovy zafungoval. Ortel ovšem krajně šalamounský, protože pozastavení delegace na úvod podzimní části ligy je definicí tak vágní, že si může každý vybrat, zda půjde o šest zápasů nebo třeba jen jediný. A dost možná, že ani ten jeden si Ardeleanu neodpočine, protože boční vrátka pro návrat na scénu se vždy nějak otevřou. Vždyť kolik jeho kolegů by o předem umetených cestičkách mohlo povídat...

Ono i s těmi exemplárními tresty, jak označil vyřazení Matějčka a Nenadála z listiny rozhodčích pro profesionální soutěže místopředseda komise Wilczek, to dost možná dopadne všelijak. Nemluvě o pojmu exemplární. Už při jeho vyslovení někdejší předseda disciplinární komise Alexander Károlyi polykal naprázdno, aby vzápětí dával každému lekci, že justiční sazebník žádný takovýto terminus technicus nezná.

Wilczek se s ním ovšem ohání. Aby ne, když pud sebezáchovy a strach o křesla v komisi zapůsobil.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda FAČR Martin Malík.

Teď ovšem půjde o to, jak bude po pátečním návratu z kongresu FIFA nahlížet na počínání a verdikty Chovancovy komise první muž českého fotbalu Martin Malík. Vždyť na něho se Jihlava se svým apelem obrátila. Od něho požaduje, aby konal a učinil kroky vedoucí k nezávislosti a důvěryhodnosti rozhodčích a nezávislosti jejich komise. Aby ji rozpustil, nebo aby sám skončil ve funkci!

A kdyby jen Jihlava. I šéf LFA Dušan Svoboda promlouvající z titulu své funkce jménem dvaatřiceti profesionálních klubů se přidal a označil komisi rozhodčích za naprosto nedůvěryhodnou.

Malík má samozřejmě na vybranou. Buď ho uspokojí pud sebezáchovy projevený Chovancovou komisí, čímž potvrdí v českém fotbale panující status quo, nebo bude ochoten konat a pokusí se prosadit změny. Jenže k nim by musel být svolný jeho mocný místopředseda Roman Berbr velící rozhodcovským šikům.

Takže nejspíš dopředu tušíte, jak všechno nakonec dopadne.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama