Hlavní obsah

GLOSA: Předloni trefil jackpot, teď Jágr šlápl vedle. Když změny nepomůžou, bude s Kladnem amen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před dvěma lety trefil jackpot. Když hrající majitel hokejového Kladna Jaromír Jágr zlanařil k Rytířům Bradyho Austina, sám jistě netušil, jaký se mu povedl majstrštyk. Kanadský zadák se stal nejproduktivnějším obráncem extraligového ročníku a následně si mohl vybírat z řady nabídek ze špičkových evropských lig. I letos v létě se Jágr po postupu do extraligy vydal zámořskou cestou. Jenže zatím se zdá, že šlápl vedle. Sedět teď se založenýma rukama by byla cesta do pekel, což Jágr ví. Proto se snaží najít jakýkoliv způsob, jak zatím uvadající Rytíře zvlažit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kladenský útočník Jaromír Jágr během utkání s Hradcem Králové.

Článek

Jedna věc je neoddiskutovatelná. A to fakt, že Jágr byl na jaře při skládání kádru pro tuto sezonu v nezáviděníhodné pozici. V době, kdy ostatní extraligové celky už měly soupisky z větší části poskládané, on o podobných myšlenkách mohl jen snít.

Vždyť jak si měl skládat mančaft, když ještě na konci dubna nevěděl, jestli jeho tým zvládne finále první ligy proti Jihlavě? Logicky by se do Kladna nikomu nechtělo, kdyby zůstalo jen prvoligové. A když pak návrat mezi elitu zmáklo, ti lepší hokejisté už byli dávno pod smlouvami jinde.

A tak Jágr musel hledat v cizině. Poohlížet se chtě nechtě musel zejména po hráčích dlouhodobě neprověřených. Nakonec si v zámoří vyhlédl hned pět Kanaďanů - brankáře Bowa, obránce Donagheyho, Dotchina, Wooda a útočníka Ciampiniho - a amerického forvarda Krista. Do toho ještě na zkoušce uspěl norský zadák Nilsen.

Nová posila Kladna Daniel CiampiniVideo: Rytíři Klando

„Ciampini s Cristem prokázali, že umějí dávat góly a počítám s nimi do první lajny s Plekym (Tomášem Plekancem) v centru," hlásil Jágr v létě. Jenže právě obě útočné posily ze zámoří zatím zůstávají nejvíc za očekáváním.

30letý Ciampini vůbec nepotvrzuje svou minulou sezonu v Innsbrucku v ICEHL (nástupce EBEL), v níž měl průměr více než bodu na zápas. U o rok staršího Krista byste neřekli, že má ve svém životopise štace z KHL, nejvyšších lig ve Švédsku či Švýcarsku nebo že před osmi lety reprezentoval USA na světovém šampionátu.

Nová posila Kladna Danny KristoVideo: Rytíři Kladno

Na ledě jsou takřka neviditelní, takže jejich plánované zapojení do elitní formace k Plekancovi vlastně skončilo ještě dřív, než stihlo začít. Pro Jágra kruté vystřízlivění, že místo nich musí spoléhat na Kubíka, Hlavu, Filipa či Račuka. Při vší úctě k nim, ve většině extraligových celcích by byli řadovými hráči...

Odehrána jsou sice teprve tři kola, Jágr však ví, že už jde do tuhého. A to nejen proto, že Kladno musí celou sezonu strávit v azylu v Chomutově. Moc dobře si totiž pamatuje dva roky starý scénář, kdy Rytíři v prvních třech kolech rovněž nezískali ani bod. A přestože se následně herně zvedli, sestup neodvrátili.

Devětačtyřicetiletá legenda ví, že musejí přijít změny. Že pokud by se jelo ve stejných kolejích, padák o patro níž by Rytíře neminul.

Zvlášť když na marodce figurující forvardi Melka s Machalou jsou další komplikací. Proto když se naskytla příležitost získat Jakuba Strnada, Jágr neváhal. Kladenský odchovanec, jenž za A tým Rytířů v minulosti odehrál osm sezon a působil i jako kapitán, než před rokem zamířil do Mladé Boleslavi, sice v létě neuspěl na zkoušce v Plzni, Jágr ale Strnadovi na základě předchozích zkušeností věří. Sází, že doma opět pookřeje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Strnad bude znovu oblékat kladenský dres.

Věří, že s ním přijde i lepší bruslení, protože právě pohyb zatím hře Kladna zoufale schází. Zlepšit by to měl i další kladenský navrátilec David Dvořáček, byť ten zatím přichází ze Sparty jen na měsíční hostování.

Kladno se prostě snaží najít jakoukoliv cestu, po které by se šlo rozjet. Obávám se, že pokud ani tyhle kroky nebudou stačit k přeřazení na vyšší rychlostní stupeň, bude s Rytíři rychle amen. A na spodku tabulky se bude hrát už je o to, kdo obsadí předposlední čtrnáctou pozici a zamíří do baráže.

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval šest hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014 a 2018.
Udrží se hokejisté Kladna navzdory nepovedenému startu do sezony v extralize?
ano
44,6 %
ne
55,4 %
Celkem hlasovalo 1929 čtenářů.

Reklama

Související témata: