Hlavní obsah

Donutili mě násilím, vzpomíná český rekordman. Jeho manželka se vrátí po čtyřech letech!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude to velké! Takovou sešlost elitních českých tyčkařů atletika nepamatuje. Pětadvacátého srpna v Opavě k ní bude hned několik důvodů. Uctí se památka trenérské legendy Jiřího Lesáka, s kariérou se rozloučí Jan Kudlička a po čtyřech letech se do sektoru vrátí i jeho manželka Jiřina, která si tak rovněž dopřeje oficiální rozloučení s kariérou. Jak bude vypadat? Nejen o tom oba čeští rekordmani vyprávěli v podcastu Mixzóna.

Jiřina a Jan Kudličkovi v podcastu Mixzóna.

 
Článek

Memoriál Miroslava Lesáka se v Opavě koná už několik let, nyní ponese jméno i jeho syna Jiřího. A právě na jeho pohřbu se loni na podzim zrodila myšlenka, že by se letos na exhibičním mítinku sešli jeho bývalí svěřenci.

A že jich bylo, z těch hvězdných namátkou Daniela Bártová, Kateřina Baďurová, Štěpán Janáček, Adam Ptáček, Michal Balner či právě Jan Kudlička. „Skoro všechny se mi povedlo sehnat. Štěpán Janáček by měl skákat, Michal Balner taky, snad i Adam Ptáček. Katka Baďurová skákat nechce, což chápu, ale říkala, že nikdy nemávala praporkem, tak si sedne na židli a bude dělat rozhodčí,“ líčí Kudlička.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Kudlička (@jankudlicka)

S účastí své manželky Jiřiny, která sbírala tyčkařské úspěchy pod jmény Ptáčníková a Svobodová, moc přemlouvání neměl.

„Bylo to spontánní,“ vypráví Kudličková, která má s manželem dcery Terezu a Barboru. „Na jednom tréninku jsem se byla podívat s mladší dcerou a ona usnula. A během těch deseti minut, co spala, jsem si vzala tyč do ruky, a zkusila si skočit. A nevypadalo to vůbec špatně,“ potěšilo bývalou mistryni Evropy, která naposledy závodila před více než čtyřmi lety.

„A Honza říkal, že by bylo hezké, kdybychom se rozloučili spolu. Já vlastně žádný rozlučkový závod neměla,“ připomněla. „A hlavně jsi ještě nikdy neskákala jako Kudličková,“ s úsměvem ji doplnil její partner.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jiřina Kudličková (@jirinakudlickova)

Ten během své kariéry získal stříbro a bronz na mistrovství Evropy i bronz na halovém mistrovství světa, třikrát startoval v olympijském finále. Přitom ke skoku o tyči v mládí netíhnul. „Já k tomu byl násilně donucen,“ líčil v Mixzóně.

„Na základní škole v Opavě mi v atletice celkem šlo všechno kromě vrhů a dělali jsme i gymnastiku, v ní závodili za školu. A jednou za mnou přišel jeden trenér, že se do Opavy vrátil Lesák a že mám jít na tyčku. Já říkal, proč bych to dělal? Já nechci. Ale druhý den už mi říkal, že když za ním nepůjdu, tak dostanu do držky,“ s úsměvem vzpomíná. Rozhodně pak své vynucené volby nelitoval.

V Mixzóně ale manželé Kudličkovi hovoří i o plánech do budoucna, svých dcerách, či tyčkařském fenoménu Armandu Duplantisovi.

Epizody pocastu Mixzóna

Reklama

Související témata: