Hlavní obsah

Hřebíkův náročný styl fotbalu mi vyhovoval, říká Čížek. Proč všechny jeho cesty vedly do Jablonce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z českých hráčů odehráli jen Martin Jiránek a Antonín Kinský v ruské nejvyšší fotbalové soutěži více zápasů než Tomáš Čížek. Bývalý ofenzivní záložník v Rusku oblékal dres Kazaně, FK Moskva, Novosibirsku a druholigového Vladikavkazu. „Tam to asi byla největší divočina, byly tam i nějaké výbuchy a podobně,“ vzpomíná Čížek na angažmá ve městě na úpatí Kavkazu v dalším díle podcastu Kopačky na hřebíku. V současné době je asistentem kouče v prvoligovém Jablonci.

Foto: Sport.cz

Tomáš Čížek byl hostem 15. epizody podcastu Kopačky na hřebíku.

Článek

Celkem v Premier Lize odehrál 146 duelů. Z Ruska se vracel do české ligy dohromady třikrát. A pokaždé do Jablonce. „Jablonec pro mě byl vždycky první variantou. S panem Peltou (majitel klubu) jsme měli takovou dohodu, že když nic nikde nebudu mít, nebo si tady budu chtít zatrénovat, domluvíme se s trenéry, jestli budou mít zájem a ten většinou měli. Nic jiného jsem ani nehledal," usmívá se majitel mistrovského titulu se Spartou ze sezony 2002/2003.

Nejvíce vzpomíná na zápas proti Realu Madrid na jeho stadionu Santiago Bernabeu, kde se Spartou na jaře 2002 prohrál 0:3 a kde poprvé v životě nastoupil netradičně na postu pravého obránce. „Tenkrát bylo ve Spartě hodně zraněných a nikdo nebyl k dispozici, tak mě trenér Hřebík využil na pravém obránci. Trochu to byl kolotoč, ale krásný zážitek. Zahrát si na Realu byla nádhera, dětský splněný sen," přiznává Čížek, jenž tehdy hrál na Munitise a Celadese.

V kariéře zažil celkem 26 koučů, což je pořádná porce. Alespoň může porovnávat, jak se liší trenérské styly.. „Každý trenér byl úplně jiný. Důležitý pro mě byl třeba trenér Hřebík, který po nás chtěl náročný styl fotbalu, který mně vyhovoval, byl jsem docela běhavý. Aktivní pojetí fotbalu, presinky, represinky, se tehdy začalo objevovat poprvé," poznamenává 43letý Čížek, který momentálně studuje trenérskou licenci A.

Už letos v lednu se stal asistentem Petra Rady u jabloneckého áčka a sekundovat bude v nadcházející sezoně i jeho nástupci Davidu Horejšovi.

Reklama

Související témata: