Hlavní obsah

Jalonenova šedesátka. Proč teď jde Kovářovi o hodně a proč nespoléhejme na silnou injekci z NHL

Už v prosinci kouč české hokejové reprezentace Kari Jalonen hlásil, že upustí od svého předsezonního záměru sestavit tým pro únorový turnaj Euro Hockey Tour výhradně z hráčů do 25 let, a čtvrteční nominací pro Švédské hry to potvrdil. V jeho výběru figurují i zkušení borci jako Kempný, Sobotka, Jan Kovář nebo Jeřábek. Redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Jan Škvor v novém díle podcastu Za mantinelem rozebírají právě složení nároďáku pro turnaj v Malmö, zastavují se však i u možných posil z NHL pro květnový světový šampionát v Tampere a Rize.

Upoutávka na nový díl podcastu Za mantinelem. Tentokrát o složení nároďáku pro únorový turnaj Euro Hockey TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Už k 60 jménům šplhá seznam hráčů, které Jalonen v této sezoně vyzkoušel resp. příští týden ve Švédsku vyzkouší v národním týmu. Nedostalo se jen na pardubické ofenzivní duo Tomáš Hyka, Lukáš Sedlák. Prvně jmenovaný totiž v průběhu ročníku bojoval s mononukleózou, ani Sedlák navíc nehraje v Evropě dlouho, když se z NHL vrátil až v polovině prosince.

Kézr vysvětluje důvod, proč Jalonen nyní povolal i ostřílené Jana Kováře s Vladimírem Sobotkou, které podle některých expertů netřeba zkoušet. „Pod Jalonenem ještě v reprezentaci nehráli a on je chce vidět v týmu, jak mu v něm budou fungovat. Jestli mu zafungují v jeho systému, který se vyznačuje tím, že útočí i brání všech pět hráčů," upozorňuje šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář během tréninku hokejové reprezentace.

Škvor očekává, že do onoho systému zapadne hladčeji spíš sparťanský forvard. „Není to nic proti Honzovi Kovářovi, který byl v posledních letech symbolem reprezentace. Hokejista je to výborný, ale sám jsem zvědavý, jestli do Jalonenova systému zapadne."

V případě útočníka švýcarského Zugu to však bude i o roli jemu svěřenou v nároďáku. „Nemyslím to vůbec zle, ale nemůže být jiná než centr. Ideálně hodně vytížený centr, který bude chodit i na přesilovky. Teď je ale otázka, jestli je tato role volná, nebo ji (v plánech Jalonena) obsazují jiní hráči. Ono se to nezdá, ale myslím si, že Honzovi Kovářovi půjde v Malmö o hodně. Musí přesvědčit trenéra, že někde v systému to místo má," míní Kézr.

Řeč se stočila i k mistrovství světa a možným posilám z NHL, s nimiž komunikuje nový generální manažer Martin Havlát. Oba redaktoři se shodují, že česká reprezentace letos s importem ze zámoří příliš počítat nemůže. Kolik by; v ideálním případě; mohlo dorazit borců z nejlepší hokejové ligy?

Reklama