Hlavní obsah

Jandač mě natřel, vzpomíná analytik, jak předpověděl finálovou prohru Sparty. Pak od ní dostal laso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho příběh je v českém hokejovém prostředí unikátní. Nemá za sebou žádnou zářnou kariéru, k hokeji se dostal jako novinář. Přesto je dnes 33letý Tomáš Vrábel jedním z nejdůležitějších lidí v Litvínově, kde působí jako sportovní manažer. Jak se od psaní o hokeji dostal na druhý břeh k práci pro kluby?

Jandač mě po analýze natřel, pak mi nabídl práci, vzpomíná Vrábel.Video: Sport.cz

 
Článek

„V hlavě jsem to měl někde úplně vzadu. Nevnímal jsem to úplně reálně a nedá se říct, že bych si za tím šel. Takovou pozici jsem viděl jako hrozně vzdálenou,“ přiznává Vrábel v pořadu Příklep na Sport.cz, že v dobách svých začátků v Lidových novinách ani později ve Sportu neměl jasně nastaveno, že jde jen o dočasné povolání.

Postupem času se začal věnovat pokročilým statistikám a datovým analýzám. „Data byla nástrojem, jak o ně opřít svůj názor. Nevymýšlel jsem si statistiky, aby se potvrdil můj názor. Funguje to přesně opačně,“ říká a vybavuje si extraligové finále mezi Spartou a Libercem ze sezony 2015/16.

Foto: HC Sparta Praha

Tomáš Vrábel

Bílí Tygři tehdy vyhráli v Praze čtvrtý duel série, srovnali ji na 2:2 na zápasy a Vrábel tehdy psal, že na základě dat je pravděpodobnější celkový triumf Liberce.

„Čísla naznačovala, že Liberec si za titulem jde víc a je mu blíž. Tak jsem o tom i reportoval. Samozřejmě vím, že v hokeji rozhodují maličkosti, že třeba dáte tyčku a za chvíli dostanete gól,“ popisuje přes sedm let staré události.

Události, které vůbec nebyly po chuti tehdejšímu trenérovi Sparty Josefu Jandačovi. „Rozebral jsem finálovou sérii a od Pepy Jandače jsem dostal za uši. Vybavuju si, že před pátým zápasem mě v televizním rozhovoru zmínil a v uvozovkách i natřel,“ usměje se Vrábel.

Příklep se sportovním manažerem Litvínova Tomášem VrábelemVideo: Sport.cz

„Samozřejmě to je zásah do týmu, když o vás někdo napíše takový report. Hráči to čtou a vnímají,“ dodává.

Jenže Vrábelovy analýzy se nakonec ukázaly jako opodstatněné, Liberec následující dva zápasy vyhrál a slavil zisk historického titulu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Josef Jandač na střídače Sparty

Během letní pauzy pak Vrábelovi zazvonil telefon, na jehož druhém konci nebyl nikdo jiný než Josef Jandač! „Dali jsme si schůzku, během několika hodin jsme detailně rozebrali, proč a jak jsem to dělal, co za tím vidím. A pak v průběhu sezony přišla nabídka (na pozici datového analytika) se přesunout do Sparty,“ vzpomíná Vrábel.

A k tomu i k české hokejové reprezentaci, protože právě do ní zamířil jako kouč Josef Jandač, kde mu asistenta dělal Jiří Kalous, jeho nástupce ve Spartě…

Reklama