Hlavní obsah

Kam se poděla národní hrdost aneb Proč už nároďák není vším

Loni to udělal Marcel Barinka, teď pro změnu brankář Nick Malík. Dva hokejoví mladíci se raději vzdali nominace na juniorské mistrovství světa. Než aby - dost možná beznadějně - bojovali za slávu hokejového Česka, dali přednost upevnění své pozice v zahraničním klubu. Dá se jejich rozhodnutí pochopit, nebo je to důkaz, že se víc a víc z duší mladých vytrácí touha po reprezentaci? Také o tom v novém dílu hokejového podcastu Za mantinelem diskutují redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Robert Sára.

Foto: Sport.cz

Za mantinelem

Článek

„Opět se ptám, kde je česká hrdost, když hráč raději zůstane ve svém klubu. Doufám, že toho nebude v budoucnu litovat," opřel se do Malíkova rozhodnutí (podobně jako loni do Barinkova) šéftrenér svazu Filip Pešán. Jenže je tu jiný pohled, že prostě Barinka i Malík vidí pro rozvoj své kariéry jako důležitější se etablovat v seniorském hokeji, než se vydávat na světový šampionát, na kterém český juniorský výběr už roky patří do šedého průměru bez ambicí.

Zároveň je to sbírání toho, co svaz před lety zasadil a v jakém stavu se tuzemský hokej nachází. Mladíci už nezažili úspěchy seniorské reprezentace, nemají se s kým ztotožnit a vnímají, že národní výběry pro ně nejsou výtahem k lukrativnímu angažmá, jak to bývalo o dekádu dvě zpět. Za jejich výchovou často stojí obětaví rodiče, kteří platili ledy navíc, vozili je na speciální kempy, takže teď nemají potřebu svazu, tedy reprezentaci, cokoliv vracet.

Podcast Za mantinelem ale rovněž rozebírá podivný spor vedení seniorské reprezentace s pražskou Spartou, která kvůli účasti ve čtvrtfinále Ligy mistrů nechtěla uvolnit Michala Řepíka a Vladimíra Sobotku na všechna utkání nadcházejícího turnaje Euro Hockey Tour.

Kdo je podle redaktorů v právu?

Reklama

Související témata: