Hlavní obsah

Když má výhra hokejistek i společenský dopad a funguje lépe než genderové kvóty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají za sebou premiérový olympijský zápas i premiérové vítězství. Jenže zdařilé vystoupení českých hokejistek na turnaji v Pekingu má také společenský rozměr. Bojovná parta kouče Tomáše Paciny totiž v posledních letech v Česku výrazně proměnila pohled na ženský hokej. Dala mu punc respektovaného odvětví, probudila ve fanoušcích zájem a především mnohé z nich zbavila předsudků. Také o tom mluví v podcastu Za mantinelem hokejoví redaktoři Robert Sára a Martin Kézr, který posluchačům rovněž prozradil, že o ženském hokeji psal již v roce 1991.

Foto: Sport.cz

Za mantinelem

Článek

Zajímavá je rovněž postava trenéra. Tomáš Pacina je synem někdejšího hokejového žurnalisty Václava Paciny, s maminkou však v patnácti letech emigroval do Německa a velkou část života strávil v zahraničí. Dokonce působil v NHL jako dovednostní kouč, a tak se v něm mísí znalost české mentality i zámořských trendů.

A tak zatímco vedení tuzemského hokeje stále odmítá najmout zahraničního kouče k reprezentaci, v Pacinovi našlo ideální kombinaci.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.