Hlavní obsah

Zlámalovy toulavé boty. I proto zažil obětování kozla, strachoval se v bance a ve Skotsku se ocitl na indexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má pravdu… Na světě není nejspíš jiný gólman, který by vstřelil v ligovém zápase gól ze hry a také dokázal zlomit tyč své brány. „Najděte mi druhého,“ vyzývá Zdeněk Zlámal i posluchače podcastu Kopačky na hřebíku, aby zkusili objevit někoho, komu se povedly podobné unikátní kousky hodné zápisu do Guinessovy knihy rekordů

Kopačky na hřebíku se Zdeňkem ZlámalemVideo: Sport.cz

 
Článek

On to během kariéry svedl. V utkání Bohemky s Duklou srovnával v poslední minutě vydařenou hlavičkou skóre na 2:2, ve střetnutí Zlína v Mladé Boleslavi pro změnu zlomil tyč brány, kterou hájil.

Samozřejmě že v další epizodě Kopaček na hřebíku nešlo zmíněné úsměvné historky pominout. Však se také o nich báječný vypravěč Zdeněk Zlámal s gustem rozpovídal a vylíčil je do nejmenších podrobností. A nepomlčel ani o tom, jak první ligový gól v životě slavil a jak si pak spoluhráče v Ďolíčku dobíral, protože byl dlouho nejlepším střelcem mužstva. I Patrik Schick, který teď střílí góly v bundeslize, ale tehdy v Bohemians hostoval, na tom byl stejně jako on.

„Do jedenáctého kola jsme byli v Bohemce tři nejlepší střelci – Bartek, Schick a já. Dodnes si pocity ze vstřeleného gólu vychutnávám, pokaždé mám mrazení po celém těle, když ho vidím na nějakém videozáznamu,“ přiznával u mikrofonu sportu.cz brankář, který se vydal do světa velkého fotbalu podobně jako Zdeněk Nehoda nebo Radek Drulák z Hulína, aby během kariéry vystřídal šest tuzemských ligových klubů a v zahraničí ochutnával fotbal v Itálii, Španělsku, Turecku a Skotsku v osmi dalších.

„Měl jsem odjakživa toulavé boty, takže kdybych nehrál fotbal, asi bych cestoval, žil v zahraničí, učil se cizí jazyky a vyhledával dobrodružství,“ netají Zdeněk Zlámal, že právě fotbal mu tohle všechno nabídl a umožnil. A že těch zážitků a dobrodružství bylo…

V Itálii, kam ho zlanařilo Udinese, aby ho nejprve poslalo hostovat do španělského Cadízu a potom pro změnu do pražské Slavie i třeba Bari, Terstu nebo olomoucké Sigmy.

Foto: Archiv Zdeňka Zlámala

Zdeněk Zlámal s manželkou a dětmi během angažmá ve Skotsku.

„V Bari se mi povedlo dostat se až na titulní stránku Gazzetty delo Sport. Ale nebylo o co stát… Italský spoluhráč, který neměl v lásce cizince, mi na večeři před pohárovým zápasem chtěl stáhnout trenky a já nezachoval chladnou hlavu. Začal jsem ho honit kolem stolu, abych mu vlepil výchovný pohlavek. On to byl ale pravý horkokrevný Ital z Neapole, takže po mně hodil talíř. Já uhnul, mladému spoluhráči ale střepy pořezaly ruku tak, že mu ji doktoři sešívali snad šedesáti stehy. A to všechno před zraky trenérů, prezidentů obou klubů, sponzorů, mecenášů… Oba nás okamžitě vyřadili z kádru a já si narychlo hledal nové angažmá,“ prozradil v Kopačkách na hřebíku po letech Zdeněk Zlámal, proč odešel z Itálie a začal chytat na Hané.

Prozradil ale třeba i dramatický konec angažmá v tureckém klubu Alanyaspor poté, co přišel nový trenér, on byl nadbytečný a Turci se ho chtěli zbavit.

Fotogalerie

„Handrkovali jsme se o peníze, které mi dlužili. Nakonec mě pozvali do banky, peníze mi na účet poslali, jenže jakmile zaklaply dveře za jedním z bodyguardů odcházejícím s úpisem, že jsme finančně vyrovnaní, spustili, že provizi agentovi nebudou platit oni, ale že mu ji musím vyplatit já. Byly to horké chvíle plné strachu, protože mě měli v šachu, takže jsem raději dvacet tisíc eur agentovi poslal a byl jsem rád, že mě pustili a mohl jsem se vrátit domů.“

Turecké angažmá přineslo Zlámalovi vůbec spoustu zážitků a situací, na které se nedá zapomenout. „Když jsem musel přihlížet obětování kozla, stal se ze mě vegetarián, který se na maso nemohl ani podívat. Zabíjeli ho totiž způsobem halal.“

Pochopitelně že ve studiu Sport.cz došlo i na angažmá ve Skotsku, kde se splnil Zlámalův sen – chytat na Ostrovech, okusit někdy hodně drsný a tvrdý skotský fotbal, zažít atmosféru na Celtiku či stadionu Rangers, poznat nenávist a nesnášenlivost fanoušků v Edinburghu při derby mezi jeho Hearts a Hibernian.

Foto: Archiv Zdeňka Zlámala

O tom, jak je tvrdý a drsný někdy fotbal ve Skotsku, samozřejmě Zdeněk Zlámal také vyprávěl.

Však se zaposlouchejte, jak to při těchto derby chodí, co se na stadionech děje, kolik nadávek si tam hráči vyslechnou, jak na ně sprostě řvou i děti.

A poslechněte si i zkušenosti Zdeňka Zlámala se životem ve Skotsku, jeho vyprávění je totiž nadmíru zajímavé. Dozvíte se i důvod, proč musel v Hearts předčasně skončit a proč se po známě aféře Kúdela - Kamara v pohárovém zápase mezi Rangers a pražskou Slavií v březnu 2021 ocitl ve skotských klubech na indexu.

„A to všechno jen proto, že jsem v rozhovoru s českým novinářem řekl, že by se v celém případu měla ctít presumpce neviny. Pro Skoty jsem se stal v tu ránu rasistou, v klubu jsem dostal pokutu, z mého dalšího angažmá sešlo.“

Zdeněk Zlámal přesto vzpomíná na Skotsko a angažmá v Hearts rád. Tedy na angažmá v době předcovidové… I teď, kdy pověsil kopačky na hřebík a v rodinném holdingu začal novou životní etapu.

I o ní se u mikrofonu Sport.cz rozpovídal, takže si poslechněte, jaký je život gólmana po kariéře, co všechno poznává a musí se učit. Tato epizoda Kopaček na hřebíku prošpikovaná spoustou zajímavých historek a příběhů za poslech rozhodně stojí.

Zdeněk Zlámal
Narozen: 5.listopadu 1985 v Přerově
Fotbalová kariéra: SK Sparta Hulín, 2004 - 2006 Hanácká Slavia Kroměříž, 2006 – 2007 Sparta Praha, 2006 – 2007 Tescoma Zlín, 2007 – 2009 Sn Liberec, 2009 - 2012 Udinese Calcio, 2009 – 2010 Cadíz CF, 2010 – 2011 Slavia Praha, 2011 SSC Bari, 2011 – 2014 Sigma Olomouc, 2014 – 2016 Alanyaspor, 2017 – 2018 Fastav Zlín, 2018 – 2021 Hearts of Midlothian FC
Ligové starty a góly celkem: 242/1, z toho česká liga: 187/1, skotská liga: 45/0, turecká liga: 10/0
Reprezentační starty a góly: 1/0.
Největší úspěchy: s Olomoucí vítězství v Českém poháru v sezóně 2011/12 a v Superpoháru v roce 2012.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články