Hlavní obsah

Chtěl by mě v počtu medailí dohnat, to se mu ale nepovede, nevěří Leo Gudas synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kariéru svého syna je Leo Gudas právem pyšný. Vždyť Radko Gudas v NHL odehrál téměř 700 zápasů a techničtí útočníci proti tvrdému obránci nenastupují rádi. V úspěších na reprezentační scéně však má jednoznačně navrch jeho otec.

V počtu medailí už mě asi Radko nedožene, usmívá se Leo Gudas. Příspěvek v pořadu Příklep na Sport.czVideo: Sport.cz

 
Článek

„Pro kluky z NHL je základ jejich klub, pokusit se s ním dojít v play off co nejdál. Tak jako se to Radkovi povedlo v minulé sezoně,“ připomíná Leo Gudas v pořadu Příklep na Sport.cz jízdu svého syna s Floridou, která se zastavila až ve finále Stanley Cupu.

„Hrát na mistrovství světa je krásný, Radkovi to říkám pořád,“ říká Gudas starší, jenž startoval na celkem pěti světových šampionátech, z nichž má čtyři bronzové medaile. Stejný kov navíc získal i v roce 1992 na ZOH v Albertville.

„Radko vždycky říká, že by mě chtěl v počtu medailí dohnat, to už se mu asi ale nepovede,“ připomíná, že letní posila Anaheimu se vracela bez medaile ze všech tří odehraných MS i ZOH 2014 v Soči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radko Gudas v dresu reprezentace

Někdejšího obránce Leo Gudase stále mrzí bronz z domácího MS 1992 v Praze. „Bylo to málo,“ připomíná semifinálovou porážku na nájezdy s Finy. O rok později v Mnichově pak zase národní tým podlehl v semifinále v prodloužení Švédsku.

„Byla to taková bronzová éra. Vždycky chyběl ten jeden gól. Neříkám, že to byla smůla. Kdybychom se bývali dostali do finále, měli bychom velikou šanci na zlato, jak se to třeba povedlo klukům po nás,“ připomíná Gudas zlatou Vídeň 1996, či zlatý hattrick na přelomu tisíciletí.

„Když mluvíme o 90. letech, tak přestože se týmu semifinále nepovedlo, zápasy o bronz mužstvo na obou šampionátech i na olympiádě v Albertville neskutečným způsobem uhrálo. Hodně to přisuzuju Ivanu Hlinkovi, který uměl z mužstva sundat deku a tíhu semifinálového nezdaru a řekl: ´Hele, chlapci, tady visí ještě jedna placka a tu my si vezmeme´,“ soudí šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Reklama