Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Extraliga je jako balet, kritizuje sparťanská legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou tvrdostí šel vždy bývalý hokejista Leo Gudas příkladem. Majitel dvou titulů se Spartou a pět bronzových medailí z mistrovství světa a olympijských her z devadesátých let sleduje i aktuální dění v extralize. „Vůbec se nehraje do těla, to mi tam chybí,“ líčí sparťanská legenda v pořadu Příklep na Sport.cz. V jeho šlépějích jde i syn Radko, jenž válí v NHL.

PŘÍKLEP - LEO GUDASVideo: Sport.cz

 
Článek

V úterý Leo Gudas přímo v O2 areně sledoval předehrávku 8. kola mezi Spartou a Vítkovicemi. Domácí střídačce velel Pavel Gross, s nímž slavil svůj první extraligový titul v roce 1990. A koučem Ridery je Miloš Holaň, jenž za Vítkovice řádil v památné finálové sérii v roce 1993, kterou tehdy ovládla Sparta i s Gudasem 3:1 na zápasy.

Gudas během své kariéry patřil k vyhlášeným tvrďákům, kteří nešli pro ránu daleko. Proto ho teď mrzí, jakým stylem se hokej vyvinul. „Česká liga úplně odstoupila od soubojů. Nelíbí se mi to,“ přiznal bývalý reprezentační obránce, jenž se po kariéře vydal na trenérskou dráhu.

Zmiňovaný souboj Sparty s Vítkovicemi nabídl jen deset hitů. „Přišlo mi, jako by na ledě hráli balet,“ kritizoval Gudas. „Je potřeba soupeře trochu zlikvidovat. Když už ho porážím, musím ho i dorazit,“ poznamenal.

„Je to i vývojem hokeje, rozhodčí víc pískají každý zákrok. Ale podle mě souboje vždycky k hokeji patřily a měly by tam být. Ale asi to vidím jinak než rozhodčí,“ usmál se 58letý rodák z Bruntálu.

Naopak duel Pražanů v rámci 4. kola na ledě Kladna se dost vyostřil, když domácí bek Dotchin vyprovokoval bitku s hostující hvězdou Filipem Chlapíkem. „Tak to je výjimka. Občas je to potřeba udělat. Sparta hrála výborně, už si ze soupeře trochu dělala srandu, tak to občas někdo neunese,“ rýpnul si Gudas do Dotchina.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Bitka kladenského Dotchina se sparťanem ChlapíkemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Sparta prožívá povedený start do sezony. I díky vítězné předehrávce s Vítkovicemi aktuálně vévodí extraligové tabulce. „Pavel Gross s Milošem Hořavou dobře zapracovali na defenzivě. Mají výborně obsazené střední pásmo. A šikovné hráče do útoku,“ ocenil Gudas.

V pořadu Příklep na Sport.cz rozebíral i cestu svého syna Radka, jenž nově hraje v NHL za Anaheim, nebo svou hráčskou i trenérskou kariéru. Jako kouč má za sebou exotická angažmá v Rumunsku a naposledy v reprezentaci Kuvajtu, kde však nedávno skončil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.