Hlavní obsah

Masky gólmanů jsou mnohdy v katastrofálním stavu. Jde o zdraví, varuje Pavelec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchytal 11 sezon v NHL a sám moc dobře ví, jak je důležité mít kvalitní masku. „Ale když pozoruju gólmany, kteří přijedou na soustředění nebo na reprezentační kemp dvacítek, v jakém stavu mají ty mřížky, tak je to katastrofa,“ upozornil Pavelec, jenž trénoval brankáře v národním týmu do 20 let a aktuálně přešel do seniorské reprezentace.

Mnozí gólmani mají mřížky v katastrofickém stavu, varuje Pavelec. Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Ovšem investovat do výměny se mnohem mladým gólmanům nechce. „Bavil jsem se s kustodem reprezentace a Mladé Boleslavi Oldou Kopeckým a říkal mi, že nová mřížka stojí dva a půl tisíce korun. Ne každému se to chce platit. Je to otázka na kluby. Možná i na rodiče,“ nadhodil 36letý kladenský rodák.

„Ale měli by se nad tím zamyslet, je to fakt strašně nebezpečné. Zlepšily se hokejky, zvedla se tvrdost střel,“ pokračoval Pavelec. „Stačí dostat pukem do masky, mřížka se trochu pohne, a bezpečnost rázem klesá za sta procent na polovinu,“ poznamenal.

Maska se tváří bezpečně, dokud se nestane něco podobného jako libereckému Královi. „Stačí, aby to jednou blbě ulítlo do oka a máte po kariéře. A kariéru vem čert, jde o zdraví,“ podotkl bývalý úspěšný gólman.

Příklep s bývalým gólmanem a trenérem brankářů národního týmu Ondřejem PavelcemVideo: Sport.cz

Sám měnil mřížku pravidelně, a tak mu nikdy kotouč v oku neskončil. Rovněž se mu nestalo, že by někdy musel chytat v cizí masce jako kladenský Landon Bow. Tomu v duelu ve Vítkovicích střela Lakatoše urazila pásek na masce, a tak si vypůjčil ochranu od kolegy Adama Brízgaly. „Já raději vždycky vozil na zápas dvě masky,“ usmál se Pavelec.

Reklama

Související témata: