Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Čtvrtfinále s USA! Budeme mít problém, tuší expert. Nedáváme góly, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čeští hokejisté prohráli úterní utkání skupiny B na mistrovství světa s Kanadou 1:3. Postup do čtvrtfinále měl tým finského kouče Kariho Jalonena jistý, mohl ale zabojovat o druhé místo. Porážka posunula Česko níž, je jasné, že skončí na čtvrtém místě a ve vyřazovacích bojích tak narazí na USA. „Kanada vyhraje 3:1,“ tušil už před utkáním v pořadu PŘÍKLEP EXTRA Martin Kézr, šéfredaktor Sport.cz. "Kanadě patřila první a třetí třetina, takže vyhrála zaslouženě," dodává Patrik Augusta, druhý z expertů ve studiu Sport.cz.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio k utkání ČESKO - KANADAVideo: Sport.cz

 
Článek

Český tým v první třetině vypálil jen čtyřikrát na kanadského gólmana, soupeř naopak zasypal Karla Vejmelku devatenácti střelami. "V tomhle směru je skóre ještě lichotivé," konstatoval realisticky Kézr. Ten viděl tři klíčové věci, které duel překlápěly v tu dobu na stranu zámořského celku. "Hráli jsme dvakrát v oslabení, k tomu jsme hodně pasivní. Také je znát, že se Kanada připravila na naší první lajnu," soudil novinář a Augusta souhlasil. "Ta dvě vyloučení jsou obrovská chyba."

Kanada sice byla aktivnější, ale Augusta prorokoval, že Česku může klidně k vyrovnání stačit jedna příležitost. Po trefě Kauta se pak rozzářil jako sluníčko. "Já to říkal, první šance," smál se kouč. Nerozhodný stav pak výběr Jalonena nabudil a hned bylo živo i před brankou zámořského týmu.

Foto: David Taneček, ČTK

Český útočník Martin Kaut se raduje z vyrovnání na 1:1 v utkání s Kanadou.

Vstřelený gól český tým nastartoval a Kanaďané byli nejednou v úzkých. "Byl jako živá voda, najednou jsme pohyblivější," chválí český tým Augusta. Kanadu dvakrát zachránila branková konstrukce. "Gól zapracoval s naší hlavou. Klidně jsme ještě další dva góly mohli dát. Jsme od té chvíle silnější, rychlejší, narostla nám křídla. Kanada neměla žádnou vážnější šanci," chválil hokejový kouč. "Jednoznačně nejlepší druhá třetina, kterou jsme na mistrovství odehráli," dodal Kézr.

"Věřím, že dáme druhý gól a do prázdné branky třetí," viděl optimisticky třetí část hry ve studiu Sport.cz hokejový kouč Patrik Augusta. Realita byla jiná. Místo náskoku Češi nabrali manko. Vejmelka měl sice výhled na střelce gólu, touš na cestě do sítě ale zastavit nedokázal. "Jak říká trenér brankářů, každý gól se dá chytit," glosoval trefu expert a věří, že Jalonenův tým dostane šanci zahrát si v početní výhodě, kterou využije k vyrovnání. A čtyři minuty před koncem opravdu putoval za katr Fantilli za faul vysokou holí.

Jenže Češi přesilovku nevyužili a nakonec inkasovali třetí gól. "Padl po chybě rozhodčího. Ale třetí třetina patřila stejně jako ta první Kanadě, takže ta vyhrála zaslouženě," mínil Augusta. Nejlepším hráčem českého týmu byl gólman Karel Vejmelka. "Nedáváme góly, na jeden vstřelený gól vyhrávat nemůžeme," shodují se experti. Podle Augusty by ve čtvrtfinále více seděl českému týmu jako soupeř švédský tým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

V českých barvách zatím zářili na šampionátu Červenka s Kubalíkem, jen jim chybí větší podpora od zbytku národního týmu. "Máme výborného brankáře, takže můžeme vyhrát na dva góly, ale bylo by fajn, kdyby se gólově přidal někdo další," tušil už před utkáním Augusta a narážel na horší produktivitu české reprezentace. "Kubalík je jako Ovečkin, při přesilovce mu to tam padá," pochválil jednu z hvězd Jalonenova týmu.

Právě výkon brankáře podle expertů může být rozhodujícím faktorem. "Budeme potřebovat skvělý výkon gólmana, průměrný stačit asi nebude," neskrýval obavy Kézr. Kari Jalonen dosud na šampionátu točil, Augusta neskrývá, že rotace gólmanů není úplně podle jeho gusta a měl by jasnou brankářskou jedničku. "Snad tenhle tah trenérům vyjde."

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Norsko - KanadaVideo: Česká televize

Zaskočený byl Augusta tím, že v sestavě proti Kanadě chyběl David Tomášek, který zatím v Rize posbíral čtyři asistence. "Vážně nehraje. Tak to je překvapení," kroutí hlavou Augusta. "Ale nejsme přímo na místě, takže nevíme, zda tam není nějaké zranění.

Národní tým měl i přes menší produktivitu postup do vyřazovacích bojů jistý. Na vítězství ve skupině však musel po porážce se Švýcarskem (2:4) zapomenout. Přímý souboj o druhou příčku pak nezvládl. "Bylo třeba hlavně vyhrát, na nic dalšího nemělo cenu koukat," vykládal Augusta, když čelil dotazu, jaký soupeř by byl pro Jalonenův tým pro čtvrtfinále nejlepší. "Ale více by mi pro český tým seděli Švédové." Lotyšsko na závěr skupinové části porazilo Švýcarsko 4:3 v prodloužení, odsunulo český tým na čtvrtou příčku a je tak jasné, že Jalonenovi svěřenci půjdou na USA.

Kdo byl podle vás nejlepším českým obráncem v utkání s Kanadou?
Tomáš Kundrátek
5,9 %
Michal Kempný
66,1 %
Jan Košťálek
3,9 %
Tomáš Dvořák
9,3 %
Jakub Zbořil
4,3 %
Michal Jordán
6,4 %
David Němeček
4,1 %
Celkem hlasovalo 4593 čtenářů.

Reklama