Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Kontroverzní zákon dráždí. Problém je v celé společnosti, míní šéf extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o pravidlo, které dráždí tuzemské hokejové fanoušky a nad kterým se tu tam pozastavují i samotní hráči. Tzv. náhubkový zákon v herním řádu, podle kterého mají kluby povinnost zajistit, aby se hráči, trenéři i funkcionáři v den zápasu nevyjadřovali k rozhodčím. V pořadu Příklep na Sport.cz vysvětluje ředitel Tipsport extraligy Martin Loukota, proč ještě nenastala doba, aby byl tento předpis z herního řádu soutěže vyňat.

Příklep s Martinem LoukotouVideo: Sport.cz

 
Článek

Důvod pravidla je jasný: snaha ochránit rozhodčí a vyhnout se neuváženým soudům a vyjádřením dalších účastníků utkání pod vlivem emocí. „Hlavně bezprostředně po konci utkání jsou emoce u hráčů na velmi vysoké úrovni a v té době ještě nemusejí mít k dispozici veškeré informace,“ vysvětluje Loukota.

Naposledy obdržel minulý týden 10tisícovou pokutu toho času nehrající majitel Rytířů Jaromír Jágr, který se na sociálních sítích pustil do hlavního rozhodčího Šindela během zápasu Kladna v Mladé Boleslavi.

„Někdy zase chybí nadhled a odstup. Z ledu to hráč může vidět nějakým způsobem, z opačné kamery se to zase může jevit jinak,“ dodává ředitel extraligy.

Podle šéfredaktora Sport.cz Martina Kézra, který byl rovněž hostem nového dílu pořadu Příklep, chybí mezi aktéry zápasů hlavně respekt. „Pokud by všichni; tedy hráči, trenéři, funkcionáři; dokázali udržet respekt k soupeři, rozhodčím a soutěži, byl by současný zákaz úplně zbytečný,“ míní Kézr a připomněl chování majitele Vítkovic a tehdejšího prezidenta APK LH Aleše Pavlíka z letošního semifinále, kdy sudí nařknul ze zkorumpovanosti.

Loukota přiznává, že už loni, kdy se stal šéfem extraligy, mu hlavou běžely myšlenky, jestli náhubkový zákon neupravit. „A v hlavě to mám pořád. Stát se to může, je to ale o kultivaci prostředí a celé společnosti. Až se naše prostředí zkultivuje a posune se o krok dál, můžeme se bavit o změně,“ tvrdí.

Foto: www.apklh.cz

Ředitel extraligy Martin Loukota.

Odmítá však, že by šlo rovnou o zrušení pravidla. „Museli bychom jít postupnými kroky. Dokážu si představit, že na oficiální tiskové konferenci trenéři, kteří by měli mít nadhled a odstup, budou moct něco říct. Dejme tomu, prosím, čas,“ prohlásil Loukota.

Kézr připomíná, že třeba ve Švédsku a Finsku je vše v gesci klubů, které si samy musejí uhlídat úlety svých hráčů či funkcionářů, a případně je i trestat. „Na tohle ale naše společnost není připravená, proto tady musí fungovat dozorový orgán. A ještě to tak nějakou chvíli bude trvat,“ soudí Loukota.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.