Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Potřebuju zjistit, kde je u Zachy zakopaný pes. Tohle není normální, kroutí hlavou Nedvěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádné jméno nepolarizuje české hokejové fanoušky tolik jako Pavel Zacha. Jeho odpůrci by ho po opakovaných odmítnutích MS do národního týmu již nezvali, druhý tábor zase argumentuje, že ignorovat hráče takových kvalit nelze. Své zkušenosti má s 26letým útočníkem Bostonu i Petr Nedvěd. „Jeho jednání pro mě bylo obrovským zklamáním,“ říká v pořadu Příklep na Sport.cz generální manažer reprezentace, který bude spolu s hlavním koučem Rulíkem skládat tým pro nadcházející šampionát v Praze.

Příklep s Petrem NedvědemVideo: Sport.cz

 
Článek

Zachu zná Petr Nedvěd již dlouho, vždyť před deseti lety spolu nastupovali za Liberec, když tehdy šestnáctiletý benjamínek v extralize debutoval. „Vynikající kluk, vynikající hráč. V tomhle směru samá chvála,“ pokyvuje hlavou Nedvěd.

Když se však řeč stočí na vztah manažer nároďáku - hráč, pochvalnými slovy o brněnském rodákovi už o poznání víc šetří.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Pavel Zacha v dresu Bostonu Bruins.

Psal se rok 2022 a Nedvěd uvažoval o složení mančaftu pro olympijské hry v Pekingu. Na papíru musel mít napsané dvě varianty pro případ, kdyby nakonec do čínské metropole mohli jet i borci z NHL. „Pavel mi přislíbil, že přijede,“ vzpomíná Nedvěd, nýbrž nejslavnější hokejová liga světa nakonec své borce na turnaj pod pěti kruhy podruhé za sebou nepustila.

„Hned jsem mu připomenul, že je pak v květnu i mistrovství světa. Plácli jsme si, že když bude zdravý a vypadne (s New Jersey) v prvním kole play off NHL, přijede na mistrovství světa. Jenže pak se rozhodl takovým prapodivným způsobem a odmítl. Pro mě už to pak byla uzavřená kapitola a nad Pavlem jsem zlomil hůl,“ přiznává Nedvěd.

Do poslední chvíle věřil, že Zacha na šampionát do Finska pojede. Nejel. „Pro mě to bylo obrovské zklamání. Martin Ručinský a jeho předchůdci (ve funkci generálního manažera reprezentace) měli se Zachou stejné problémy,“ vybavuje si Nedvěd.

Neznamená to však, že by Zachu zatratil natrvalo. Pokud nový trenér reprezentace Radim Rulík vyhlásí, že Zachu pro domácí šampionát v příštím roce chce mít, je připraven komunikaci a debatu s forvardem Bruins obnovit.

„Potřebuju zjistit, kde je ten zakopaný pes, protože tohle není normální,“ hlásí generální manažer nároďáku, že by rád slyšel i od Zachy samotného jeho důvody častých omluvenek.

„Je mi to líto za něj, protože Pavel už mohl mít medaili z Finska,“ připomíná Nedvěd, že z loňského MS v Tampere se nakonec nároďák vracel s bronzem. „Je to jeho ztráta. Nebudu lhát, samozřejmě je to vynikající hráč, pořád se zlepšuje. Ale my se bez něj obejdeme, tomu věřte,“ ubezpečuje Nedvěd.

Našel jsem pro malou školku, můžu se vrátit k hokeji, hlásí Petr Nedvěd. Už mi to chyběloVideo: Sport.cz

Je přesvědčený, že Zachu čeká v Bostonu; rekordní ročník, co se bodů týká. „Mám očekávání, že Pavel by mohl hrát s Pastou v útoku a věřím, že bude mít vynikající sezonu. A pak se rozhodneme (o MS),“ dodává Nedvěd.

V pořadu Příklep na Sport.cz však mluvil i o hledání správného složení týmu pro MS a jak nedostatkovým zbožím jsou pro český hokej obránci. Řeč přišla i na Nedvědovu emigraci do Kanady i na ZOH 1994 v Lillehammeru, na nichž nastupoval právě v dresu s javorovým listem na prsou.

Reklama