Hlavní obsah

Tým NHL složený jen z Čechů? Po Naganu bychom brali na Floridu všechny, vzpomíná kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejový tým NHL složený výhradně z českých hráčů. Utopická představa. V době po olympijských hrách v Naganu v roce 1998, kde Češi ovládli turnaj století, ale byli „zlatí hoši" v kurzu. „Brali bychom je všechny, kdyby to šlo," usmívá se Slavomír Lener, jeden z trenérů tehdejší české reprezentace, který byl v té době také asistentem na Floridě.

Koho z naganských hrdinů chtěl Slavomír Lener získat na Floridu? Vzpomínky v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Hokejová Florida využívala tehdy z českého pohledu služeb Jaroslava Špačka a Radka Dvořáka. Toho ale musel klub později vytrejdovat kvůli zranění gólmana. V médiích se následně objevily zprávy, že si klub dělal zálusk také na Pavla Pateru. „Potřebovali jsme centra, chtěli jsme Jirku Dopitu, ale Patera byl také ve hře," vzpomíná Lener. „Není to ale často jen otázka, že toho hráče chcete. Ještě ho musí chtít jeho klub vytrejdovat," naznačuje.

Tým se v té době opíral o služby „ruské rakety". Útočník Pavel Bure dával přes padesát gólů na sezonu. „Měli jsme jednu super lajnu," přitaká Lener s tím, že by se pochopitelně hodilo, kdyby byl i druhý útok produktivnější.

Koho z naganských hrdinů chtěl Slavomír Lener získat na Floridu? Vzpomínky v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Určitě by se nám hodil Robert Reichel nebo Milan Hejduk. Všichni byli v hledáčku. Byla i otázka financí, že se nám nikoho nepodařilo přitáhnout," dodává s tím, že v týmu tehdy odváděl skvělé služby i „čechoslovák" Robert Švehla. „To byl fantastický kluk, Jardovi Špačkovi obrovsky pomohl."

Reklama

Související témata:
Jiří Dopita