Hlavní obsah

Černý si dobře odpískaným derby napravil reputaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šlágrem 27. kola Fortuna ligy panovalo výrazné napětí sparťanských i slávistických fanoušků směrem k výběru hlavního rozhodčího. Očekávané derby totiž dostal na starost teprve osmadvacetiletý Dalibor Černý, který stihl v aktuální sezoně naštvat oba pražské celky. Z úst fotbalové trenéra a bývalého hráče Ivana Haška lze ovšem po zvládnutém utkání slyšet v pořadu Přímák na webu Sport.cz na mladého sudího pouze chválu, a tak se zdá, že si Černý své chyby vyžehlil.

Bývalý trenér Sparty Ivan Hašek pochválil v pořadu Přímák výkon rozhodčího Dalibora ČernéhoVideo: Sport.cz

 
Článek

V srpnu 2022 namíchl Černý nejprve slávisty, když v utkání se Zlínem udělil obránci Ševců Martinu Cedidlovi za nebezpečný faul na Ewertona pouze žlutou kartu. O tři měsíce později pak schytal kritiku naopak od sparťanů za to, že po úderu hlavou do sparťanského stopera Asgera Sörensena chybně nevyloučil plzeňského útočníka Tomáše Chorého. Oba incidenty jsou však minulostí a Černý od sobotního utkání dostává jen komplimenty.

„On byl příčinou vydařeného derby. Dobře komunikuje a není arogantní, ten zápas zvládl. Mně se líbil," opěvuje výkon rozhodčího trenér Hašek, který Spartu na přelomu tisíciletí dvakrát dovedl k domácímu titulu. „Podle toho, jak se Černý prezentoval na Letné, věřím, že by nás mohl do budoucna reprezentovat na evropské úrovni," uznává bývalý reprezentant i kouč národního týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Dalibor Černý v akci během derby na Letné.

„Arogance mi u sudích vždy vadila, je nepříjemná každému hráči. Když si rozhodčí myslí, že on je tím nejdůležitějším na hřišti. Přitom je součástí zápasu," vysvětluje někdejší šéf českého fotbalu. V pořadu také prozrazuje jednu slabinu českých mužů s píšťalkou. „Systém v ofsajdové lajně je u nás návod ke kulišárnám. Když chybí ofsajdová lajna, rozhodčí nezvedne praporek a padne gól, tak jak mají bez kamery poznat, jestli platí? Jednou to poznají, jednou ne. Každý si to aplikuje, jak chce," zlobí se Hašek. Jasnější pravidla by přitom mohla zvýšit důvěryhodnost českých rozhodčích.

S výrokem bývalého předsedy ČMFS souhlasí i fotbalový novinář webu Sport.cz Jan Malý. „Sudí by měl být pro hráče partnerem, ne nepřítelem," vysvětluje v pořadu novinář. To Černý podle obou hostů Přímáku bezesporu splňuje. „Navíc nebyl vystresovaný, má sebevědomí a patrně i na komisi působí dobře, když mu dala takovou důvěru," dodává Hašek.

Jak zvládla derby na Letné Slavia? Příspěvek z pořadu Přímák s Ivanem Haškem.Video: Sport.cz

Reklama