Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Derby na Spartě bylo lepší než šlágr ve Francii. Experti z ciziny na Letné prý ale nadšení nebyli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféra, nasazení, férovost. Samé superlativy. Takový zápas, jakým bylo derby Sparty se Slavií, v Česku dlouho nebyl k vidění. Sparťanská legenda Ivan Hašek neskrýval nadšení, derby na Letné podle něj převýšilo utkání o první místo ve francouzské lize, které viděl vzápětí. „Zápas ve Francii mě nenadchnul, na Spartě to byla lepší pokoukaná. Tam napětí viselo ve vzduchu,“ tvrdí bývalý reprezentant v pořadu Přímák. Euforii o tom, jak bylo derby S skvělé, brzdí vyjádření zahraničních expertů. „Myslel jsem, že budou nadšení, ale říkali, že v zahraničí je tempo ještě vyšší. Odvaření nebyli,“ dodává.

Přímák s bývalým reprezentantem a koučem českého národního týmu Ivanem Haškem.Video: Sport.cz

 
Článek

Pro Haška je pochopitelně Sparta srdeční záležitostí. Neskrývá, že při problémech Slavie s marodkou čekal, že Letenští sfouknou rivala a vyhrají o čtyři góly. „Za stavu 0:2 mi pak chodily SMS zprávy, které mě posílaly na vyšetření na psychiatrii. Naštěstí se to nakonec otočilo, a když padl poslední gól, bylo jasné, že už to tak skončí. A po tom průběhu musely být spokojené obě strany,“ líčí bývalý reprezentant a neskrývá, jak moc se mu ulevilo.

Na Letnou zašel, i když věděl, že nedokouká ani poločas. „Chtěl jsem se nadechnout té atmosféry,“ přiznává. Pak musel z hlediště odejít, protože komentoval šlágr francouzské ligy, a mohl litovat. „Tam to bylo za dvacet minut 3:0,“ mávne rukou při zmínce o duelu PSG s Lens. To bitva na Spartě měla jiné grády. Proto byl Hašek překvapený, že jeho nadšení nesdílí jeho známí, kteří přijeli okouknout některé hráče.

Vítězná mentalita Sparty je zpátky. Příspěvek z pořadu Přímák s Ivanem Haškem.Video: Sport.cz

„Oni nepřijeli kvůli atmosféře, z které já byl nadšený. Oni hledají špičkové hráče, chtěli vidět v akci Davida Juráska a ten nehrál. Odvaření z toho nebyli,“ cituje Hašek manažery z ciziny, kteří na Letnou přijeli. Tak úplně s prázdnou ale z Letné neodjeli. V notýsku měli napsané jiné jméno z tábora sešívaných. „Líbil se jim Ogbu. Odehrál derby velmi dobře. Herně jde nahoru, určitě ještě poroste,“ posílá do Edenu varování, že na stopera sešívaných tam může brzy přistát zajímavá nabídka.

Jak zvládla derby na Letné Slavia? Příspěvek z pořadu Přímák s Ivanem Haškem.Video: Sport.cz

Sparta tak dál vede nejvyšší soutěž o dva body a dá se čekat pořádně dramatická bitva o titul i pohár. „Každé S bude mít na konci sezony jednu trofej, ale kdo jakou, to neřeknu,“ naráží Hašek na to, že se oba rivalové srazí ještě v ligové nadstavbě a finále pohárové soutěže. „Jsem rád za diváky, tohle derby určitě uspokojilo nejvíc diváků za dlouhou dobu,“ dodává. Šéf fotbalové sekce Jan Malý souhlasí. „Zápas byl perfektní, měl všechno, co měl mít, včetně přelévání skóre. To byl nejsilnější dojem, který z toho utkání mám,“ míní novinář.

Po porážce v Ostravě se tak může zdát, že z boje o mistrovský titul vypadli obhájci z Plzně. „Karty jsou momentálně rozdané pro pražská S,“ myslí si Malý, ale Viktorii ze hry ještě neodepisuje. Ivan Hašek souhlasí. „Když vidím Plzeň, tak je mi jí možná i trochu líto. Jsou v zápasech lepší, mají šance. Ale nepadá jí to tam,“ poznamená s tím, že mistrům může pomoci duel, kdy nebudou hrát dobře, ale výsledkově jej zvládnou. „Jen doufám, že to nebude na konci ligy proti Spartě. Věřím totiž, že to Sparta letos k titulu dotáhne.“

Reklama