Hlavní obsah

Frýdek žasne nad českou ligou: Fantazie, tleská se i za přihrávku, my vedli 3:0 a lidé nadávali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fortuna liga přepisuje rekordy. A stačila k tomu čtyři kola. V tom třetím nejvyšší česká soutěž zapsala průměrnou rekordní návštěvu na zápas. Devět tisíc fandů na utkání, to tu ještě nebylo. „Klukům na hřišti závidím, to je něco úžasného," přiznává legendární záložník Sparty Martin Frýdek v pořadu Přímák na Sport.cz.

Česká liga očima Martina Frýdka. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Všem je jasné, že největší měrou se na návštěvnosti podílí Sparta se Slavií. „Soutěží mezi sebou, chtějí si dokázat, kdo je lepší. To je perfektní," myslí si Frýdek, sparťanský srdcař. Dopustit nedá ale ani na svůj rodný Hradec Králové, který se pyšní novým stadionem. „Bydlel jsem hned naproti stadionu, v devátém patře. Takže když jsem přijel za mámou, fotil jsem si to, jak stavba pokračuje," konstatuje vicemistr Evropy z roku 1996. Na votroky je patřičně pyšný, „Celkově se ale nehrají špatné zápasy, padají góly."

Sám vzpomíná na časy, kdy sám zářil na zeleném pažitu a se Spartou hrál pravidelně o titul. „Na nás chodilo sedm, osm tisíc lidí. Byli rozmazlení, chodili na hráče jako Tomáš Skuhravý, Michal Bílek, Ivan Hašek. Byli zvyklí, že získáváme titul za titulem. Když jsme nevyhráli 3:0, tak na nás pískali a křičeli, co to hrajete, žebráci," pátrá v paměti, jak to bylo v lize před lety. „Teď hráč přihraje zleva doprava a lidi tleskají. Tak si říkám, to je paráda. Když na Spartu přijde sedmnáct tisíc lidí, tak je to paráda, hraje se jinak."

Přímák s fotbalovým vicemistrem Evropy 1996 Martinem FrýdkemVideo: Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský českou nejvyšší soutěž ocenil. Už to prý není kung-fu liga, ale atraktivní soutěž. „Spartě a Slavii se daří přivádět zajímavá jména a zajímaví hráči v lize i rostou a pak se je daří prodávat. Pomohlo i to, že byla Plzeň v Lize mistrů a v Evropě se dařilo i Slavii," hledá další přičiny vyšší návštěvnosti Jiří Lizec, fotbalový expert Sport.cz.

Hradec Králové má konečně nový stadion. Kam může celý klub tato skutečnost posunout?Video: Sport.cz

Svůj díl má také to, že se o první místo perou slavní rivalové - Sparta a Slavia. „I v menších klubech se ale dělá hodně, je tam snaha o rebrending, jsou tu nové stadiony v Hradci a v Prdubicích. To všechno pomáhá, že se tady fotbal daří pozvednout."

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz s vicemistrem Evropy 1996 Martinem Frýdkem a expertem Sport.cz Jiřím Lizcem se můžete podívat ve videu.

Reklama