Hlavní obsah

PŘÍMÁK EXTRA: Favorité s nožem na krku! Belgie je v cíli, krach hrozí i Německu

Finiš v základních skupinách mistrovství světa v Kataru nabídne pořádné drama. Předčasný konec hrozí po třetím vystoupení v Kataru celkům, s nimiž experti počítali mezi nejlepšími. V ohrožení jsou čtyřnásobní mistři světa z Německa, na konečné může být i Belgie, bronzový medailista z posledního šampionátu v Rusku. Charakteristická je pro letošní šampionát vyrovnaná situace v základních skupinách. „Není slabých týmů, když vynechám Katar,“ říká Karel Poborský v pořadu Přímák EXTRA na Sport.cz.

Přímák EXTRA s Karlem PoborskýmVideo: Sport.cz

 
Článek

Někdejšího záložníka české reprezentace podle všeho zaskočily zejména výkony Belgie. „Byla vzorem i ve výchově, ale vidíme, že už jsou asi v cíli. Pro mě jedno z největších zklamání na turnaji," přiznává bývalý hráč obou pražských „S" i Manchesteru United.

O osud Německa vyjádřil obavu už Jan Morávek v předchozím dílu „Bojím se, že to Němci proti Španělsku nezvládnou," zmínil zkušený fotbalista, který dlouhá léta působil v Německu a dobře zná hráče i bundesligu. „Nepomůže jim ani to, že jsou pod ohromným mediálním tlakem," dodal.

Postupová kritéria ze základních skupin na MS v Kataru

1 – Bodový zisk

2 ˜– Brankový rozdíl

3 – Počet vstřelených branek

4 – Výsledky vzájemných zápasů

5 – Fair play. Lépe je na tom tým, který nasbíral nejméně bodů za nedisciplinovanost (žlutá karta se rovná 1 bodu, červená karta udělená za dvě žluté se rovná 3 bodům, přímá červená karta se rovná 4 bodům a přímá červená karta udělená hráči, jenž již měl žlutou, se rovná 5 bodům).

6 – Losování

Nakonec Němci uhráli alespoň remízu 1:1. Karel Poborský jejich výkon bedlivě sledoval. „Pro mě Německo vstalo z mrtvých... ale není to ten německý válec, na který jsme historicky zvyklí," soudí 50letý expert.

V Přímáku EXTRA se řeší také například situace Argentiny či nadcházející šlágr mezi Walesem a Anglií.

Reklama