Hlavní obsah

TOUR 2022: Udrží Jumbo Visma hvězdnou sestavu? A kdo by mohl příště získat žlutý dres místo Vingegaarda?

109. ročník Tour de France zná svého vítěze. Symbolicky se jím po zahájení závodu v Kodani stal dánský cyklista Jonas Vingegaard. „Když jsem byl v Pyrenejích a předtím v Alpách, tak většina fanoušků přála Pogačarovi,“ říká v cyklistickém studiu Sport.cz paralympijský reprezentant Jiří Ježek. „Ale odborná veřejnost věděla o Vingegaardových kvalitách,“ upozorňuje cyklista, který sledoval Tour de France přímo v dějišti.

TOUR DE FRANCE 2022 ve studiu s Jiřím Ježkem Video: Sport.cz

 
Článek

Lídr stáje Jumbo Visma se oblékl do žlutého po 11. etapě, kdy odpadl dosavadní lídr Tadej Pogačar. „Stačí jeden zapomenutý gel nebo hlt iontového nápoje..." hledá Ježek příčiny v Pogačarově selhání. Dán od té doby udržel vedení až do slavnostního dojezdu v Paříži.

Vingegaard těžil také ze skvělé práce svého týmu v čele s fenomenálním domestikem Woutem van Aertem, jenž navíc vyhrál bodovací soutěž a byl také vyhlášen nejaktivnějším jezdcem. Belgičan si tak vysloužil Ježkův velký obdiv. „Pro mě to je největší cyklistická osobnost za posledních deset let. Myslím, že už teď se zapsal do historie," chválí český jezdec a dodává: „Věřím, že kdyby on se rozhodl, že jednou bude bojovat o žlutý trikot, tak má obrovskou šanci ho získat."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dán Jonas Vingegaard je vítězem letošní Tour de FranceVideo: sntv

Jen se druhým místem a ziskem alespoň bílého trikotu pro nejlepšího jezdce do 25 let se musel smířit původní favorit na celkové vítězství Tadej Pogačar.

Puntíkatý dres dlouho překvapivě držel jezdec Cofidisu Simon Geschke, jenže o něj přišel až na posledním velkém kopci. Označení nejlepšího vrchaře si totiž na Hautacamu vybojoval celkový šampion Vingegaard.

Reklama