Hlavní obsah

Tvrďák Voráček. Nikdy si nestěžoval, že ho něco bolí, vzpomíná bývalý kouč národního týmu

Hokejové fanoušky v Česku vyděsila před pár dny zpráva o tom, že je kariéra útočníka Jakuba Voráčka v ohrožení. Zkušený útočník Columbusu přiznal, že utrpěl otřesu mozku a jeho návrat na led je v nedohlednu. „Co si vybavuji Kubu Voráčka, nikdy si nestěžoval, že by ho něco bolelo," tvrdí v pořadu Příklep na Sport.cz Josef Jandač, bývalý kouč národního týmu, který Voráčka vedl. „Musíme přát Jakubu Voráčkovi, aby to jeho konec kariéry nebyl," dodává Martin Kézr, šéfredaktor sportovní redakce Práva a Sport.cz.

Bývalý trenér hokejové reprezentace Josef Jandač promluv v pořadu Příklep o Jakubu Voráčkovi.Video: Sport.cz

 
Článek

Je jasné, že během hokejového zápasu čelí hráči radě střetů. A co teprve v zámořské NHL, kde je důraz neodmyslitelnou součástí hry. Kézr logicky připomíná, že Voráček není prvním ani posledním, koho podobná věc v podobě otřesu mozku v nejslavnější lize světa potkala. Zdůrazní, že byli hráči, kterým podobné zranění ukončilo kariéru. „Pokud Jakub Voráček v tuhle chvíli neví, zda naskočí do této sezony, tak je to ještě ta lepší varianta," snaží se na problém pohlížet optimistickou optikou šéf sportu v deníku Právo.

Obecně platí, že hokejisté platí za tvrďáky, které jen tak něco nerozhází. „Hokejisti mají posunutý práh bolesti a nějaký otřes s nimi nic moc neudělá v ten okamžik. Ale NHL je na to háklivá, a to vyšetření hlídá, pozoruje. Své by o tom mohl vyprávět třeba Eric Lindros," vzpomíná na známého Kanaďana v pořadu Příklep Kézr.

Trenér Jandač souhlasí. Ze střídačky mnohokrát viděl souboj, který nevypadal nebezpečně, ale následky byly vážnější. „Může se totiž hnout s krční páteří, může přijít zásah holí," upozorňuje. Voráček v jeho očích patřil mezi tvrďáky, který i když měl šrámy, tak nedal trable najevo. „Jsou hráči, kteří nechtějí, aby se jejich stavem kdokoliv zaobíral. Takže jsem se třeba až po turnaji nebo po utkání dozvěděl, že hráčům něco bylo a hráli s limitem," dodává zkušený kouč.

Reklama