Hlavní obsah

Čtvrtfinále s USA? Soupeř, kterému mají Češi co vracet. Budou nájezdy, tvrdí experti

Zápas, který rozhodne o úspěchu či neúspěchu českého týmu na domácím hokejovém šampionátu, je tady. Už dnes večer vyzve Česko pod vedením trenéra Radima Rulíka ve čtvrtfinále mistrovství světa Spojené státy americké. O šancích národního týmu a soupeři, který je pro něj už skoro tradiční, mluvili redaktoři Sport.cz Robert Sára a Martin Kézr v podcastu Za mantinelem, který natáčeli jen pár metrů od pražské O2 areny ve speciálním studiu v hotelu Stages.

Za mantinelemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Je to furt dokola ta stejná písnička, asi bych našel nespočet článků, které jsem už o čtvrtfinálových zápasech mezi Českem a USA napsal,“ směje se Sára a připomíná, že americký tým potkají Češi ve čtvrtfinálové fázi mistrovství světa už poosmé. „Mám pocit, že to je nejčastější soupeř pro Česko. Ten letošní americký tým je ale hodně silný,“ říká Kézr.

Oba redaktoři jsou vcelku optimističtí, ale upozorňují i na nedostatky českého týmu. „Ani jeden zápas jsme neprohráli v základní hrací době. Byli jsme silným týmům rovnocenným soupeřem, ale zase na druhou stranu nedali jsme jim gól při hře 5 na 5,“ říká Sára. „To je asi varující. Jediný gól, který jsme dali v plném počtu, rozhodčí neuznali,“ mluví Kézr o prvním utkání v základní skupině, kdy Palát vstřelil Finům gól, který následně na základě trenérské výzvy a videa sudí odvolali.

A právě Ondřej Palát byl o volném dni před čtvrtfinále propíraným jménem. Trénoval totiž s bostonskou dvojicí Pastrňák a Zacha. A redaktoři Sport.cz si myslí, že to tak bude i v zápase s USA. „Je fakt, že kdyby měl hrát dál Červenka s Pastrňákem a se Zachou, tak proč by spolu netrénovali?“ ptá se Kézr. „Neměl jsem pocit, že to proti Kanadě nefungovalo, ale vzhledem k tomu, že nás zase čeká zámořský soupeř, je asi lepší varianta bostonských medvědů s Palátem,“ doplňuje šéfredaktor. „Říkal to i Tomáš Plekanec, že všichni tři mají zkušenosti z NHL. A pomoct by mohla i aklimatizace obou hráčů z Bostonu, protože přece jen zápas s Kanadou odehráli nějakých 26 hodin po příletu,“ vysvětluje Sára.

USA tradičním čtvrtfinálovým soupeřem

Česká republika zažije takové déjà vu, národní tým totiž narazil ve čtvrtfinále na Spojené státy americké už před dvaceti lety na domácím šampionátu v Praze. A tenkrát to pro český tým nedopadlo dobře. „Co bude rozhodovat? To je otázka. Nájezdy? To už je takové tradiční s Amerikou,“ vzpomíná Sára na čtvrtfinálové zápasy z let 2004 a 2005, ve kterých rozhodoval až penaltový rozstřel a jednou se radovali Američané (v Praze) a jednou Češi (ve Vídni). Podobnou koncovku mělo i čtvrtfinále MS 2016 v Moskvě, kde USA vyhrály 2:1 po náj.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Letošní čtvrtfinále se bude hrát v Praze opět za mohutné divácké podpory. „Rozhodně budou stěžejní brankáři a pro Čechy bude hrát atmosféra. Fanoušci mužstvo poženou,“ je přesvědčený Sára. „Je ale otázka, jestli se nedostaví nějaká svázanost, možná i přemotivovanost,“ upozorňuje na druhou stranu Kézr.

Naposledy se Češi s Američany utkali ve stejné fázi loňského šampionátu. V Nokia areně v Tampere se po jednoznačném průběhu a vítězství 3:0 radoval zámořský soupeř. „Tenkrát mi přišlo, že hned od začátku bylo vidět, že to nejde. Byl to pro mě jeden z nejsmutnějších čtvrtfinálových zápasů. Ale myslím, že tady se to nestane, právě i díky publiku,“ podotýká Sára. „Mám pocit, že v poslední době se nám na Američany nedaří. Je potřeba nebýt pasivní, nefaulovat,“ doplňuje svého kolegu Kézr.

Bez faulu a se silnou sestavou

Český tým se ve skupinové fázi turnaje trápil v koncovce. „Zatím máme problém dávat góly, ale myslím, že moc branek v tomhle zápase nepadne,“ uvažuje šéfredaktor našeho webu. „To se těžko předpovídá. Ale vždycky se bavíme o tom, že důležitý je, kdo dá první gól. Já mám dobrý pocit z toho, jak systémově hraje český tým. Dobře umí reagovat,“ analyzuje Sára hru party okolo kapitána Romana Červenky.

Stěžejní pro úspěch ve čtvrtfinále bude vyvarovat se faulů a pokusit se využít případné přesilové hry, ty svěřencům Radima Rulíka na turnaji zatím moc nejdou. „Přesilovky se trochu zlepšily s příchodem Nečase a Pastrňáka. Ale taky jsme dostali dva góly ve vlastní početní výhodě,“ říká Kézr. „A pořád děláme nevynucené fauly a přijde mi, že ve čtvrtfinále to může být klíčové. Ty přesilovky můžou být rozhodující, je potřeba nedat soupeři tuhle šanci,“ dodává šéfredaktor.

Americký tým se bude snažit vymazat největší hvězdy českého týmu včetně Davida Pastrňáka. „Já si vzpomínám na čtvrtfinále z roku 2018, kdy si právě Američané velmi dobře hlídali bostonskou dvojici (tenkrát Pastrňáka a Krejčího) a Češi na ně až příliš spoléhali. Oproti tomu turnaji v Dánsku mě tady naplňuje optimismem, že i kdyby si Američané dokázali Pastrňáka pohlídat, tak máme další lajny, které můžou zaútočit,“ tvrdí Sára.

Na závěr si oba redaktoři i zatipovali, jak večerní duel Česka s USA dopadne. „Já věřím ve výsledek 3:2 po nájezdech pro domácí,“ říká rozhodně Sára. Jeho kolega je ale opatrnější. „Když řeknu 2:3 po nájezdech, tak mě všichni ukamenují. Ale myslím, že šedesát minut nebude stačit. Každopádně by to byl smutný konec šampionátu, zvlášť když vidíme tu skvělou atmosféru, kdyby o víkendu chyběl v zápasech o medaile český tým,“ uzavírá šéfredaktor Kézr.

V podcastu Za mantinelem z hotelu Stages rozebrali redaktoři Sport.cz i další čtvrtfinálové dvojice, řešili severské derby, tipli si šance Slováků na Kanadu a řekli, jestli se Švýcaři poučili z loňského čtvrtfinále, ve kterém prohráli s Německem.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Postoupí čeští hokejisté přes USA do semifinále MS?
Ano
77,5 %
Ne
22,5 %
Celkem hlasovalo 31923 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.