Hlavní obsah

O zlaté jízdě Třince, nezvládnutém tlaku Dynama a (ne)překvapivých změnách v reprezentaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová extraliga je u konce a popáté v řadě se radují třinečtí Oceláři. Dramatickou finálovou sérii s Pardubicemi, kterou rozhodovalo až prodloužení sedmého duelu, rozebírají v podcastu Za mantinelem redaktoři Sport.cz Martin Kézr a Matěj Vybíral. „Třinec ukázal ohromnou vůli a pokora. A samozřejmě měl i kapku štěstí. To ale přeje těm, kteří si za ním jdou,“ líčil šéfredaktor webu Kézr. Experti se zaměřili i na nominaci české reprezentace na Betano Hockey Games v Brně nebo nečekaný krach osmnáctky s Kazachstánem.

Za mantinelem: o zlaté jízdě Třince, nezvládnutém tlaku Dynama a (ne)překvapivých změnách v reprezentaciVideo: Sport.cz

 
Článek

Oceláři další titulem napsali neuvěřitelný příběh. „Třinec se nikdy nevzdává a nikdy nemá dost,“ poznamenal Kézr. Dynamo sice mělo v sedmém finále, stejně jako ve většině série, herně navrch, ale Slezané opět ukázali ohromnou bojovnost. „Třinec nepotřebuje být v zápasech lepší, aby vyhrál. Na góly mu stačí málo,“ podotkl mladší z kolegů.

Hrdinou, který vstřelil zlatý gól, se stal útočník David Cienciala, jenž ještě první polovinu sezony odehrál v pardubickém dresu. „Dlouho se debatovalo, kdo vydělal na trejdu Pánika za Ciencialu. A tohle je jasná odpověď,“ usmál se Vybíral.

Třinec napsal neskutečný příběh. Opět slaví titul!Video: Sport.cz

Poté se snažil najít důvod, proč nakonec s trofejí po 12 letech nekřepčí Pardubice. „Dolehl na ně tlak. Byly ohromně blízko a celá organizace počínaje majitelem Petrem Dědkem ohromně touží po titulu. Obzvlášť v šestém duelu to Dynamo hodně svázalo,“ mínil novinář. A jeho kolega souhlasil. „Řekl bych, že z nejvyšších míst by se měl trochu ubrat plyn. Nedržet pedál tak zuřivě, protože plynové lanko se přeci jen natahuje a zahřívá,“ poznamenal Kézr.

Redaktoři se poté zaměřili na přípravu české reprezentace před domácím mistrovství světa. Kouč národního týmu Radim Rulík na pondělní tiskové konferenci oznámil deset posil ze zámoří, ale i devět škrtů.

Hokejovou reprezentaci posílí deset hráčů z NHL. Koho z týmů extraligových finalistů si Radim Rulík ještě rozmýšlíVideo: Sport.cz

Po konci obránců Andreje Šustra, Filipa Pyrochty a Jakuba Galvase už se rýsuje složení defenzivy pro šampionát. Zatímco Kézra překvapil konec boleslavského Pyrochty, Vybíral už tušil, že pokračovat nebude zkušený bek Šustr.

„Když jsme čekali na rozhovory po sobotním utkání, tak poté, co trenéři odešli z kabiny, Šustr odcházel v emocích, vzal si tašku a nevypadal úplně spokojeně,“ líčil zkušenost z Bratislavy. „Úplně bych Radimu Rulíkovi nevěřil, že nikdo z hráčů netušil, že končí. Minimálně aspoň nějaký náznak tam asi byl,“ mínil Vybíral.

Sestřih sobotního zápasu Slovensko - ČeskoVideo: Český hokej

Premiérová účast na mistrovství se naopak přiblížila 21letému obránci Davidu Špačkovi, synovi olympijského šampiona Jaroslava. „Proč ne? Zatím ukázal velmi odvážný a nebojácný výkon. Takhle tvořivé obránce potřebujeme. Předvádí se stejným stylem jako ve dvacítce,“ chválil Vybíral. „Líbí se mi jeho bruslení a vířiví pohyb,“ oceňoval Kézr.

Oba novináři Sport.cz v podcastu Za mantinelem rozebrali i výběr tří gólmanů z NHL nebo přetlak v ofenzivě, kde aktuálně figuruje dvacet útočníků a další mohou dorazit ze zámoří nebo z finále extraligy. A hodnotili i představení českých hokejistů do 18 let, kteří na mistrovství světa po skalpu Švédska předvedli blamáž s Kazachstánem.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: