Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA PLAY OFF: Pešán jako sfinga bez emocí? Video dokazuje opak. Snad nebude naštvaný, doufá Pyrochta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se startem vyřazovací části extraligy přichází na Sport.cz pravidelně každý týden nový videopořad nazvaný Zaostřeno na play off. S renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény bude analyzovat, vážně a někdy i méně vážně, konkrétní sestřih a momenty z dění na ledě. V novém díle rozebírá reprezentační obránce Mladé Boleslavi Filip Pyrochta postup Liberce z předkola přes Olomouc, zastavuje se u množících se zákeřných faulů a řeč přišla i na trenéra Bílých Tygrů Filipa Pešána, který ukázal, že i on dokáže dát průchod emocím.

Zaostřeno na play off 2Video: Sport.cz

 
Článek

V Liberci prošel mládežnickými výběry, před osmi lety v jejich dresu nakoukl do seniorské extraligy a Bílým Tygrům drží palce i v aktuálním play off, když už v něm nemůže být se „svou“ Mladou Boleslaví.

„S rodinkou bydlíme kousek od Liberce a byl jsem kluky na prvních dvou zápasech podpořit,“ říká Pyrochta. Štěstí ale Severočechům nepřinesl, oba duely s ním v hledišti totiž prohráli. „Pak už jsem tam nesměl. Jsem rád, že to nakonec klaplo. Kluci se semkli, bojovali jeden za druhého a ukázali charakter týmu,“ těší 27letého zadáka, že Liberec teprve jako druhý tým v extralize otočil sérii na tři vítězné zápasy po prvních dvou domácích porážkách.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc, radost domácích hokejistů po postupu do čtvrtfinále.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Velké emoce ukázal navenek i kouč Pešán. Už po nedělní výhře v Olomouci, kterou jeho tým srovnal stav série na 2:2, křičel při odchodu do šatny radostí a z úst mu vyklouzlo i jedno sprosté slůvko. Po úterním dovršení comebacku nejprve křepčil na střídačce a Liberec pak zveřejnil i jeho emotivní video z kabiny.

„Tohle je u něj po zápasech běžné. Snad nebude naštvaný, že jsem to řekl. Ale tak to prostě je,“ usmívá se Pyrochta.

Přestože někteří fanoušci mají Pešána z dob jeho působení u reprezentace zaškatulkovaného jako kouče, který na střídačce působí jako sfinga bez emocí, Pyrochta přesvědčuje, že ve skutečnosti je Pešán hodně emotivní trenér. A že s ním má bohaté zkušenosti, protože ho vedl v prvoligových Benátkách i v extraligovém Liberci.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Bílí Tygři Liberec vs. HC Olomouc 4:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

„V zákulisí je to jiné, než jak vypadá na střídače. Filip Pešán umí i zařvat. Když na nás bylo vidět, že se nám nechce a nejedou nám nohy, snažil se to v kabině – klidně i mezi třetinami – zlomit křikem. Vždycky nás dokázal nahecovat. Trenéři už jsou dneska i psychologové. Vědí, kdy mají něco říct a kdy je naopak lepší ustoupit. To dělá trenéra trenérem,“ míní Pyrochta.

Úterní pátý duel Liberce s Olomoucí přinesl i faul Jana Švrčka na Jakuba Rychlovského, za který dostal bek Hanáků už při svém druhém střídání trest na pět minut a do konce utkání. „Tohle obecně do hokeje nepatří,“ tvrdí Pyrochta.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Liberec–Olomouc, olomoucký Švrček byl po faulu na Rychlovského vyloučen do konce zápasu.Video: Tipsport Extraliga / BPA

Švrčka velmi pravděpodobně čeká dodatečný postih od disciplinárky. Tak jak už se to v aktuálním play off přihodilo za ošklivé fauly třeba plzeňskému Lvovi, litvínovskému Jaksovi, budějovickým Valskému s Ordošem, karlovarskému Beránkovi či vítkovickému Prčíkovi.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Plzeň–Litvínov, faul Jakse. Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Je to play off, týmy proti sobě hrají hodněkrát za sebou a určití hráči si vlezou pod kůži. Fauly můžou pramenit z frustrace nebo tíhy okamžiku, ale i tak jsme lidi a zákeřné fauly zezadu do hokeje nepatří. Tvrdost být musí, ale zákeřnost ne,“ uvědomuje si Pyrochta.

Reklama