Hlavní obsah

Berdych by neměl mít s postupem problém

Eurotip.cz

Navázat na triumf z Tokia se v tomto týdnu pokusí český tenista Tomáš Berdych. Na předposledním podniku série Masters v Madridu se dnes v úvodním kole utká s Němcem Rainerem Schüttlerem. V dalším zápase by však mohl narazit na obhájce titulu Nalbandiana, který ho loni zastavil už v 1. kole.

Článek

O sezoně třiadvacetiletého Tomáše Berdycha se rozhodně nedá mluvit jako o podařené. Pouze jednou si zahrál finále, na grandslamech došel nejdál do osmifinále v Melbourne. Za největší úspšch se tak dalo brát semifinále z podniku Masters v Miami. Až na svém posledním turnaji na rychlém povrchu v Tokiu se po roce a půl dočkal svého v pořadí čtvrtého titulu.

Český tenista po US Open potvrdil vzrůstající formu. Nejdříve si zahrál čtvrtfinále v hale v Bangkoku a následně trimufoval v japonské metropoli. A že to bylo cenné vítězství. Poradit si musel se čtyřmi hráči první světové dvacítky: Robredem, Gonzalezem, Roddickem a Del Potrem. Berdych předvedl silnou psychiku, ale také úderovou jistotu, která mu v posledních měsících chyběla.

Že titul z Janponska nebyl dílem náhodu, se pokusí přesvědčit v Madridu. Ve španělské metropoli hrál čtyřikrát. Jen jednou přešel přes úvodní kolo - v roce 2006 vypadl ale až v semifinále. Loni ho zastavil David Nalbandian, který nakonec turnaj vyhrál a letos na něj může narazit znovu. Už ve 2. kole.

Nejprve si dnes musí poradit s Němcem Rainerem Schüttlerem. Berdych ví jak na to, před třemi lety svého soupeře na antuce ve Stuttgartu porazil.

O devět let starší Schüttler, bývalá světová pětka a finalista Australian Open z roku 2004, se v aktuálním žebříčku nachází 13 pozic pod českým tenistou. Ovšem letošní semifinále ve Wimbledonu zřejmě předčí největší Berdychův úspěch této sezony, kterým je titul z Tokia. Nicméně před nečekanou jízdou All England Clubem, kde nestačil až na Nadala, hrál maximálně ve druhém kole.

Až po nejslavnějším grandslamu začal více vyhrávat. V Pekingu si zahrál semifinále, třikrát o něj neúspěšně bojoval. Naposledy před týdnem v hale ve Stockholmu, kde přešel přes Guccioneho a Lapenttiho. Nestačil však na domácí turnajovou čtyřku Söderlinga.

Německý tenista už ve svých dvaatřicetiletech nedosahuje takových kvalit jako Berdych. V Madridu ještě nikdy nepřešel přes úvodní kolo. Ani dnes se to od něj neočekává. Důkzem toho kurs 4.60 vypsaný na jeho výhru nad Tomášem Berdychem. Na českého tenistu se dá vsadit s kursem 1.16.

Reklama