Hlavní obsah

Finále US Open rozhodne o nové světové jedničce

V ženské soutěži US Open zbývá odehrát už jen finálový zápas. Na jednu stranu kurtu Artura Ashe se postaví místní dvojnásobná šampionka a držitelka osmi grandslamových titulů domácí Američanka Serena Williamsová. Proti ní bude stát v premiérovém grandslamovém finále Srbka Jelena Jankovičová. Vítězka se v pondělí stane novou světovou jedničkou.

Článek

Serena Williamsová má na tento turnaj nejspíš skvělé vzpomínky. V roce 1999 tady totiž ve 17 letech vyzvedla nad hlavu svou první grandslamovou trofej. Z vítězství na US Open se pak Američanka radovala ještě o tři roky později. Od té doby si tu ale zahrála maximálně čtvrtfinále a až letošní ročník jí tak dává možnost získat třetí newyorský titul.

Bez dvaceti dnů sedmadvacetiletá Williamsová dokázala ve své kariéře vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje a nejúspěšnější sezonu zaznamenala v roce 2002, kdy se jí z podniků velké čtyřky nepodařilo triumfovat jen na Australian Open. Ve stejném roce se stala poprvé světovou jedničkou. Druhou možnost usednout na ženský tenisový trům má dnes, stačí vyhrát finálový zápas nad Jankovičovou.

Vítězka 31 turnajů WTA si už v tomto roce jedno grandslamové finále zahrála. Ve Wimbledonu v něm nestačila na sestru Venus. Letos se jí dařilo hlavně v březnu a dubnu, kdy vyhrála tři turnaje v řadě - přemožitelku nenašla v indickém Bengalúru, ani na amerických podnicích v Miami a Charlestonu.

Na olympijských hrách v Pekingu vyřadila stále ještě třetí hráčku světa pozdější vítězka Jelena Dementěvová z Ruska už ve čtvrtfinále. Na US Open se ale Williamsová prezentuje ve velice dobré formě, v dosavadních šesti zápasech neztratila ani set a to v posledních dvou kolech musela hrát proti velmi silným soupeřkám - sestře Venus a Rusce Dinaře Safinové.

Serena Williamsová bude o svůj devátý grandslamový titul bojovat proti Srbce Jeleně Jankovičové, s níž má vyrovnanou bilanci vzájemných zápasů - 3:3. Ani letos v této statistice žádná z dnešních soupeřek nemá navrch, každá vyhrála jednou. Výsledná bilance dává navíc o to hodnotnější informaci, že se všech šest zápasů hrálo na tvrdém povrchu. Z tohoto pohledu by Jankovičová nemusela být bez šance.

O tři a půl roku mladší Srbka dnes sice bude hrát grandslamové finále poprvé, ale řeč je přitom o hráčce, která už byla světovou jedničkou. Z velké části k tomu samozřejmě přispělo nečekané ukončení kariéry Justin Heninové, ale jinak žádná náhoda.

Rodačka z Bělehradu není typem tenistky, která automaticky vyhraje každý druhý turnaj, na němž startuje. Ale je to jedna z nejaktivnějších hráček na okruhu a vedle velkého počtu odehraných turnajů těží ze schopnosti stabilně dosahovat, řekněme, velmi dobrých výsledků.

Vítězka šesti turnajů WTA, která v této sezoně ovládla antukový turnaj v Římě, se letos z turnajového triumfu radovala jen jednou, ale k tomu přidala i jedno nepovedené finále, a dalších pět semifinálových účastí. A to vše vedle aktuálního US Open, které bude patřit mezi její největší úspěchy bez ohledu na výsledek posledního zápasu.

Jankovičová tu po problematickém vstupu do turnaje stupňuje své výkony a v posledním kole vyřadila dvakrát 6-4 čerstvou zlatou olympijskou medailistku Dementěvovou. Pokud dnes dokáže zdolat i poslední překážku v podobě Sereny Williamsové, posune se na první místo světového žebříčku.

Bookmakeři bwin jednoznačně favorizují Williamsovou, na jejíž výhru vypsali kurs 1.23. Lákavě vysoký by tak některým sázkařům mohl připadat kurs 3.70 na triumf Jankovičové.

Reklama