Hlavní obsah

Polsku jde dnes o všechno

Do nezáviděníhodné situace se dostali fotbalisté Polska. Naši severní sousedi prohráli svůj první zápas na šampionátu. Dnes už si nesmějí další klopýtnutí dovolit; mají ovšem velmi silného soupeře - domácí Německo.

Článek

Po druhých zápasech ve skupině A už může být jasno - Německo si může vybojovat postup a Poláci mohou jet domů. Svěřenci trenéra Janase si za to ovšem mohou sami. V úvodním utkání nestačili na Ekvádor, se kterým prohráli 0:2. Teď mají nůž na krku. "Je to velmi, velmi důležitý zápas," potvrdil Pawel Janas. "Jestli nezískáme tři body, nebo alespoň jediný, můžeme si sbalit věci a jet domů," dodal. I v případě prohry by jeho tým měl teoretickou naději na postup, musel by ale doufat, že Kostarika porazí Ekvádor - a ani potom by ještě Poláci zdaleka neměli vyhráno. Teoretické naděje ale Janasovy hráče nezajímají, možnost postupu si chtějí vybojovat sami. "Zápas s Německem je nejdůležitějším v našem životě. Je to věc bytí a nebytí," prohlásil trenér.

Ironií osudu se jejich katy mohou stát dva fotbalisté, kteří se v Polsku narodili. Miroslav Klose a Lukas Podolski, kteří se na trávníku domlouvají polsky, patří k hlavním ofenzivním zbraním Německa. "Pro Lukase a Mira je to zvlášní moment," řekl chápavě trenér Němců Klinsmann, který ale nevěří, že by svého soupeře mohli šetřit. "Hrát proti jejich rodné zemi by je mohlo ještě víc motivovat. Doufám v to," prohlásil. Klose ostatně svoje kvality prokázal už v úvodním utkání. Proti Kostarice vstřelil dva góly a dostal se mezi desítku nejlepších německých střelců v historii světových šampionátů. Dobrou zprávou pro Klinsmanna je stav ofenzivního záložníka Michaela Ballacka. Německý kapitán v prvním utkání nenastoupil, dnes už by ale měl vyběhnout na trávník. "Absolvoval jsem trénink a ve středu bych měl hrát," prohlásil Ballack na tiskové konferenci.

Německo patří na mistrovství - i díky domácímu prostředí - k favoritům. Není proto překvapením, že proti Polsku jsou podle bookmakerů favority; společnost Betandwin vypsala na jejich vítězství kurs 1.40. Věříte, že se Polákům podaří uhrát alespoň bod a udržet si naději na postup? Potom si vsaďte remízu s kursem 4.10 nebo dokonce jejich výhru ve vysokém kursu 8.00.

Reklama