Hlavní obsah

Švédové jsou blízko prvenství

Švédské hokejové hry jsou třetím podnikem Euro Hockey Tour. Před závěrečnými zápasy turnaje je jisté, že tentokrát nemá šanci zvítězit Rusko. Nejhůře si celkově a na tomto turnaji zvláště vede česká reprezentace, která se v poledne střetne právě s posledními mistry světa. O prvenství v domácím turnaji budou bojovat Švédové v derby s Finskem.

Článek

Domácí reprezentace v předchozím průběhu sezóny především marně hledala přesnou střeleckou mušku. Švédové dokázali v šesti turnajových zápasech rozvlnit síť za zády brankářů jejich protivníků pouze osmkrát. Při turnaji ve Finsku ještě dokázala leccos zachránit velmi dobrá obrana, ale v prosinci nepracovala na potřebné úrovni ani ona. V průběhu druhého turnaje se navíc objevila kritika například útočníka Niklase Ekmana k trenéru Gustaffsonovi, kvůli jeho údajnému špatnému vztahu k hokejistům, kteří nehrají domácí soutěž. Před domácím turnajem se ovšem vše urovnalo a v sestavě se objevila celá řada zkušeným hráčů. Švédům pochopitelně pomohl i fakt, že se nemuseli vyrovnávat s tolika omluvenkami ze zdravotních důvodů. Ve čtvrtek pak jako první v letošní EHT porazili díky povedeným přesilovkám Rusko a v sobotní přestřelce si poradili s českou reprezentací.

Finsko sice bylo zvyklé na domácím turnaji vyhrávat, ale tentorkát skončilo již potřetí v řadě na posledním místě. Vedlo se mu dokonce ještě hůře než v předchozíchc sezónách, protože nedokázalo vyhrát ani jeden zápas v normální hrací době. Na druhý turnaj vyrazila fiská reprezentace v obměněné sestavě, v níž se zvýšily věkové rozdíly mezi hráči. Mix mládí a zkušenosti se vyplatil, protože i přes celkově nevýraznou střelbu a úvodní prohru se mužstvo propracovalo ke druhém místu v tabulce prosincového turnaje. Trenér Jalonen se na základě předvedených výkonů rozhodl pro třetí část EHT nenominovat žádného úplného nováčka a hledá již muže pro mistrovství světa. Přesto sestava doznala změn, protože se v ní objevili zkušení hráči, které není třeba tolik zkoušet, jelikož mají za sebou například i zkušenosti z NHL. Finové jsou nuceni na turnaji nejvíce cestovat a prožili na něm dva zcela odlišné zápasy. Zatímco v prvním zápase dlouho prohrávali a jeho vývoj otočili až ve třetí třetině, v sobotu jim k výhře nestačilo ani čtyřgólové vedení.

Bookmakeři bwin očekávají, že poslední zápas turnaje rozhodne domácí prostředí. Na třetí výhru Švédska v normální hrací době vypsali kurs 1,95 , přestože mu stačí pro výhru v turnaji získat pouze bod. Derby ovšem bývá nevyzpytatelné, což mohou Finové potvrdit vítězstvím v kursu 2,95 .

Reklama