Hlavní obsah

Zakončí basketbalistky Košic základní skupinu v Eurolize výhrou?

Nejkvalitnější evropská basketbalová soutěž žen - Euroliga - má dnes na programu poslední kolo základní části. Ve skupině D je již o postupujících i prvních dvou příčkách rozhodnuto, ve hře je ovšem třetí místo, které zaručuje lepší výchozí pozici pro osmifinále. V přímém souboji se o něj utkají domácí Broker Košice a Teo Vilnius.

Článek

Oba soupeři mají na svém kontě z devíti zápasů pět výher. V prvním vzájemném střetnutí dominovaly jasně litevské hráčky, Košičanky si z Pobaltí odvezly třiadvacetibodový příděl. Dnes tedy budou chtít Vilniusu tuto porážku oplatit. Další, a ještě výraznější motivací, bude třetí pozice ve skupině, která zaručí papírově snazšího protivníka v další fázi soutěže. Ani jedno z družstev si totiž určitě nepřeje potkat v osmifinále ruský Jekatěrinburg.

Na domácí palubovce jsou favoritem hráčky Brokeru, které se chtějí vyvarovat zejména velkému množství ztrát a nepřesné střelbě, což byly příčiny neúspěchu v Litvě. Citelnou ztrátou však bude absence Fröhlichové. Nejistý je navíc start Cikošové, mající problémy se zády. Trenér Svitek však již může počítat s Cohenovou, její koleno jí dnes již dovolí nastoupit, ačkoliv bude muset přemáhat bolest.

Největší oporou Vilniusu je dvaadvacetiletá Američanka Crystal Langhornová. Její letošní euroligový průměr více než 18 bodů a 10 doskoků na utkání je vskutku impozantní. Dirigentkou hry je Lindsay Wilsonová, kterou slovenští fanoušci mohou znát z jejího působení v Ružomberoku, kde v minulé sezóně podávala kvalitní výkony. Mezi opory patří též Litevky Staugaitiéneová, Bimbaitévoá a Streimikytéová, v šestatřiceti letech nejzkušenější hráčka týmu.

Dokáží Košice před domácím publikem oplatit Vilnusu porážku z jeho palubovky, či si třetí místo ve skupině zajistí hostující hráčky? Bwin vypsal na výhru Košic kurs 1.40, triumf Vilniusu má kurs 2.55.

Reklama