Hlavní obsah

Tři koktejly, které vás přesvědčí, že whisky může chutnat každému

Foto: Whisky Life! Prague

Inspirujte se na festivalu Whisky Life! Prague, který proběhne v pátek a v sobotu 14. a 15. listopadu 2025 na Novoměstské radnici v Praze

Whisky už dávno nemá pověst nápoje bohatých gentlemanů, naopak se stále více otevírá širšímu publiku. O tom se každoročně mohou přesvědčit také účastníci festivalu Whisky Life! Prague. Jde o největší tuzemské setkání whisky odborníků, ale i úplných začátečníků. Letos proběhne již dvanáctý ročník, který se koná 14. a 15. listopadu na pražské Novoměstské radnici.

Článek

Akce nabídne téměř 500 druhů whisky i řízené degustace. Dorazí také světová legenda a autor téměř dvou desítek knih Charles MacLean. Návštěvníci také rozhodnou o nejlepší whisky festivalu nebo budou soutěžit o týdenní pobyt na skotském ostrově Islay.

Že je zájem o objevování whisky stále velký, potvrzuje i Mirka Kverková, která festival Whisky Life! Prague organizuje: „Mám velkou radost, že se daří ukazovat whisky v celé její šíři a pestrosti. Populární je nejen ve své čisté podobě, ale lidé často vyhledávají míchané drinky na její bázi.“ Právě koktejly oceňují nejen milovníci whisky, ale chutnají i těm, kteří ji běžně nepijí. Recepty přitom nejsou vůbec složité. Proto se s námi Mirka Kverková podělila o tři jednoduché drinky připravené z whisky, které patří mezi oblíbené klasiky po celém světě.

Fotogalerie

Old Fashioned

Jedna z nejstarších koktejlových receptur nese příznačné jméno Old Fashioned. Vznikla už na počátku 19. století a vlastně úplnou náhodou. Jistý americký čtenář se zeptal redaktora magazínu The Balance and Columbian Repository, jak by definoval koktejl. Ten mu odpověděl, že jde o kombinaci různých lihovin, cukru, vody a bitters. Což je i recept na Old Fashioned.

Na přípravu Old Fashioned budete potřebovat:

  • 45 ml bourbonu
  • 1 kostku cukru
  • několik kapek Angostura Bitters
  • několik kapek vody
  • led
  • sklenici typu Old Fashioned

Kostku cukru vložte do sklenice typu Old Fashioned. Poté přidejte několik kapek bitters a vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sklenku následně naplňte ledem a nalijte whisky. Znovu promíchejte. Jako ozdobu můžete použít pomerančovou kůru či třešeň.

Whiskey Sour

Tento koktejl jako první proslavil barman Jerry Thomas. Kdo byl jeho původním objevitelem, se ale asi nikdy nedozvíme. Obliba Whiskey Sour pak vzrostla během americké prohibice. Sladko-kyselá chuť totiž dokázala překrýt nevalnou kvalitu tehdejšího alkoholu. To se postupně zlepšilo, koktejl nicméně zůstal populární do dnešních dní.

Na přípravu Whiskey Sour budete potřebovat:

  • 45 ml whiskey
  • 30 ml čerstvé citronové šťávy
  • 15 ml cukrového sirupu (voda a cukr v poměru 1 : 1)
  • led
  • šejkr

Ingredience nadávkujte do šejkru spolu s ledem. Důkladně protřepejte a přelijte do koktejlové sklenky. Ozdobte citronovou kůrou.

Whisky Highball

Stručně řečeno, highballem se nazývají koktejly, které tvoří dvě složky: alkoholická a nealkoholická. U vzniku celé této kategorie byla právě kombinace whisky se sodou. Pro svoji jednoduchost patří tento koktejl k oblíbeným favoritům milionů lidí po celém světě.

Na přípravu Whisky Highball budete potřebovat:

  • 50 ml whisky
  • 150 ml sody
  • led
  • sklenici typu highball či jinou vysokou sklenici

Sklenici naplňte až po okraj ledem. Nadávkujte whisky, dolijte sodou a lehce promíchejte. Jako ozdobu můžete použít kůru z pomeranče.

Foto: Whisky Life! Prague
Více

Festival Whisky Life! Prague proběhne v pátek a sobotu 14. a 15. listopadu 2025 na Novoměstské radnici v Praze

Komerční sdělení

Tip: Další inspiraci naleznete přímo na festivalu Whisky Life! Prague, který proběhne v pátek a sobotu 14. a 15. listopadu 2025 na Novoměstské radnici v Praze.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Sport.cz