Hlavní obsah

Tenisová kráska Kurnikovová: od tenisu k modelingu a ještě dál

Byla juniorskou světovou jedničkou. Všichni čekali, že to samé dokáže i mezi profesionálkami. Ruská tenistka Anna Kurnikovová ale nikdy nevyhrála jediný turnaj ve dvouhře a v žebříčku byla nejvýše osmá. Zájem o její krásnou tvář a postavu zvítězil nad tenisem a z dívky s raketou se stal vyhledávaný reklamní artikl.

Foto: Facebook

Tenistka Anna Kurnikovová.

Článek

Anna Sergejevna Kurnikovová se narodila 7. června 1981 v Moskvě. S tenisem začala v pěti letech. Rodiče museli prodat televizi, aby ji mohli koupit k Vánocům raketu. V osmi letech se začala objevovat na juniorských turnajích. V jedenácti si jí všimlitenisoví odborníci a Anna odcestovala na Floridu do Akademie Nicka Bolletieriho, nejslavnější tenisové školy.

V roce 1995 vyhrála prestižní juniorskou soutěž Orange Bowl. Stala se světovou juniorskou jedničkou a rozhodla se pro přestup k profesionálkám. Ve svých čtrnácti debutovala také ve Fed Cupu. Na US Open 1996 se propojovala až do osmifinále. Svého prvního velkého úspěchu dosáhla ve Wimbledonu 1997, kdy skončila v semifinále. Poprvé také nakoukla do padesátky světového žebříčku.

V březnu 1998 měla v Miami šanci vyhrát svůj první turnaj v kariéře, ale v třísetové bitvě nakonec podlehla Američance Venus Williamsové. O rok později konečně mohla pozvednout svou první trofej. Spolu se Švýcarkou Martinou Hingisovou vyhrála čtyřhru na Australian Open. V listopadu 1999 se v deblu stala světovou jedničkou.

Turnajový titul ve dvouhře prokletím

Ani v roce 2000 na svůj singlový titul nedosáhla. V Moskvě opět prohrála ve finále s Martinou Hingisovou. Přesto ale zaznamenala ve dvouhře nejlepšího umístění - 20. listopadu jí v žebříčku patřila osmá příčka. Bylo jen otázkou času, kdy nějaký turnaj vyhraje a posune se ještě výš... Následující sezónavšak byla pro Annu plná zranění. Na Australian Open se jí sice povedlo postoupit mezi nejlepších osm, ale i tak se žebříčkem začala propadat.

Rok 2002 byl pro Kurnikovou úspěšnější. S Martinou Hingisovou podruhé vyhrála Australian Open ve čtyřhře. Na turnaji v Šanghaji prošla až do finále, v něm podlehla Izraelce Anně Smashnové. Nikdo netušil, že to byla poslední příležitost pro ruskou tenistku, jak získat vysněný singlový titul. Bolesti zad v následující sezóně dovolily Kurnikovové odehrát jen pár zápasů. Většinou skončila už v prvním kole. Ve dvaadvaceti letech se rozhodla s tenisem skončit.

Profil Anny Kurnikovové
Narozena: 7. června 1981, Moskva
Profi kariéra: 1995 - 2003
Herní styl: pravačka s oboustranným bekhendem, vynikala skvělou hrou na síti a díky své výšce (173 cm) měla skvělé predispozice ke čtyřhře
Největší úspěchy: 2x titul Australian Open (čtyřhra, 1999 a 2002), 2x titul Turnaj mistryň (čtyřhra, 1999 a 2000), finále French Open (čtyřhra, 1999), semifinále Wimbledonu (dvouhra, 1997)
Nejvyšší postavení v žebříčku: 8. (dvouhra, 2000), 1. (čtyřhra, 1999)

Konec tenisu a Enrique Iglesias

Už během kariéry se sličná Kurnikovová věnovala modelingu a reklamě. Navštěvovala večírky a tenis přestal být její prioritou. Stránky bulváru plnila také svými milostnými románky. Dlouho tajila své manželství s hokejistou Sergejem Fjodorovem. Po jejich rozvodu se objevovala po boku dalšího hokejisty - Pavla Bureho.

K tenisu se již nikdy profesionálně nevrátila, raketu bere občasně do ruky jen na charitativních akcích. Nezájmu o svou osobu se ale nikdy bát nemusela, vždyť na reklamě údajně vydělala desítky milionů dolarů. Od roku 2001 je navíc partnerkou světoznámého zpěváka Enriquea Iglesiase, se kterým má tři děti.

Reklama

  Auger-Aliassime - Lehečka dnes 20 : 00
20240503T20 : 00:00+0200
Auger-Aliassime vs. Lehečka
Auger-Aliassime vs. Lehečka
Auger-Aliassime
Lehečka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.