Hlavní obsah

ATP vyhrožuje Wimbledonu kvůli vyloučení Rusů a Bělorusů: To je porušení dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Krátce poté, co Wimbledon zveřejnil rozhodnutí o zákazu startu pro tenisty z Ruska a Běloruska v letošním ročníku travnatého grandslamu, se s ostrým nesouhlasem neozval jen mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ale také asociace mužského profesionálního okruhu ATP. Následně se ohradila i ženská organizace WTA.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Ruští a bělorusští tenisté letos ve Wimbledonu hrát nebudou.

Článek

Ve svém prohlášení sice nejprve odsoudila ruskou agresi na Ukrajině a vyjádřila solidaritu s miliony nevinných lidí, které krvavý konflikt zasáhl, následovala ale kritika verdiktu All England Clubu a britského svazu (LTA)

„Máme za to, že rozhodnutí Wimbledonu a LTA o vyloučení hráčů z Ruska a Běloruska z letošního ročníku je nefér a může vytvořit škodlivý precedens do budoucna pro náš sport. Diskriminace na základě národnosti porušuje naši dohodu s Wimbledonem o tom, že účast hráčů je posuzována pouze na základě žebříčku ATP," píše se dále v prohlášení.

„Další kroky budeme řešit po poradě s vedením a dalšími členy," dodala organizace s tím, že Rusové a Bělorusové se mohou dál účastnit turnajů ATP pod neutrální vlajkou.

V podobném duchu se následně vyjádřila i ženská WTA. „Jsme velmi zklamaní. Jedním ze základních principů WTA je fakt, že o účasti hráček na turnajích rozhodují pouze výkony. Máme to jasně zakotvené v pravidlech i v dohodě s AELTC a britským svazem. Zákaz diskriminace navíc mají i oni sami ve vlastních regulích. Sportovci by neměli být trestáni za to, odkud jsou, nebo za činy jejich vlád. Něco takového není ospravedlnitelné," uvedla

Účast ve Wimbledonu byla naposledy zakázána po druhé světové válce tenistům z Německa a Japonska.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík